Priče > Društvo

Veliko priznanje Internacionalne akademije kardiovaskularnih nauka dr Vladimiru Jakovljeviću

Čast je biti deo svetskog tima akademije kardiovasakularnih nauka, kaže Jakovljević

Izvor: K1info

12/10/2022 > 12:54

podeli vest:

Veliko priznanje Internacionalne akademije kardiovaskularnih nauka dr Vladimiru Jakovljeviću
Foto: Privatna arhiva


Dekan kragujevačkog FMN prof. dr Vladimir Jakovljević izabran je jednoglasnom odlukom Predsedništva IACS-ES, za predsednika evropske sekcije Internacionalne akademije kardiovaskularnih nauka (IACS-ES). Na toj funkicji biće tri godine. 

Najveća svetska organizacija koja okuplja kardiovaskularne eksperte prepoznala je organizacione sposobnosti našeg doktora i poverila mu delikatan posao da organizuje buduće sastanke ove organizacije na evropskom tlu.

- Ovo mi je najveće priznanje do sada u životu. Mogu da poredim uzbuđenje samo sa onim kada sam izabran zta dekana FMN u Kragujevcu pre četiri godine. Ali ovo sada dolazi od strane najuglednijih članova svetske akademske zajednice kardiovaskularnih naučnika. Ovo je do sada kruna moje karijere na međunarodnom i svertskom nivou. Organizacija koja se zove Internacionalna akademija kardiovaskularnih nauka postoji 26 godina koju je osnovao čuveni profesor Narandžan Dala. Poreklom iz Indije. On je osnivač Instituta za kardiovaskularne nauke u Vinipegu u Kanadi, koji se smatra najboljim na svetu. Ova organizacija za sada ima tri velike sekcije severnoameričku, indijsku i evropsku. Meni su poverili da ubuduće rukovodim evropskom sekcijom. Potrudiću se da taj posao obavim časno i odgovorno. te da poboljšam medjunarondnu saradnju sa naučnicima iz naše zemlje - kaže doktor Jakovljević i dodaje da je ovo je prilika da se napravi veliki broj simpozijuma, seminara, predavanja, vrhunskih stručnjaka koji će edukovati sve one koji se bave  prevencijom kardiovaskularnih bolesti. 

- Mi smo svesni činjenice da su kardiovaskularne bolesti ubica broj 1 u svetu. Od srca samo u Srbiji dnevno umire oko dve stotine ljudi. Naučnici sa kojima saradjujem imaju znanja kako da se sve to predupredi i kako da se smanji broj ljudi koji umiru od ovih bolesti. Veliki vetar u leđa daje i Centar Izvrasnosti koji bi već od iduće godine trebali da budu u funkciji u Kragujevcu, koji će tako postati veliki istraživački naučni centar. Dovodiću sva najznačajnija imena iz sveta kardiovaskularnih nauka, da drže seminare i predavanja našim mladim ljudima. Budućnost nauke u Kragujevcu i Srbiji, uz podršku velike moćne organizacije kao što je IACS-ES je zagarantovana. Daću sve od sebe da tako bude – rekao je  dr Vladimir Jakovljević.

 

 

 

Ostavite komentar