Priče > Društvo

U Vašingtonu OTVORENA IZLOŽBA "Pronalaženje puta" i NOVA KANCELARIJA Ambasade RS u SAD

Nova zgrada Ambasade Republike Srbije svečano je otvorena ceremonijom presecanja vrpce od strane Marka Ðurića i Gabrijela Eskobara

Izvor: K1info/Tanjug

12/10/2022 > 14:19

podeli vest:

U Vašingtonu OTVORENA IZLOŽBA "Pronalaženje puta" i NOVA KANCELARIJA Ambasade RS u SAD
Foto: Tanjug/Ambasada Srbije u SAD


Izložba pod nazivom "Pronalaženje puta" (Finding a way) otvorena je sinoć u Vašingtonu, kada je ujedno otvorena i nova kancelarija Ambasade Republike Srbije u Sjedinjenim Američkim Državama i obeleženo 140 godina od razmene diplomatskih predstavnika dve države.

Otvaranju izložbe prisustvovala je i potpredsednica Vlade Srbije i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković, koja je istakla da ovaj događaj predstavlja najlepši primer kulturne diplomatije i daje snažan impuls kulturnim vezama.

Foto: Tanjug/Ambasada Srbije u SAD

Vladimir Orlić, Maja Gojković i Jorgovanka Tabaković na otvaranju izložbe "Pronalaženje puta"

- Pored toga što pruža dobar prikaz savremene umetnosti iz Srbije, "Pronalaženje puta" je i dobar primer jedinstva vizije pojedinaca, privatne inicijative i razumevanja dve države. Posebno sam ponosna na činjenicu da će drugi deo istog projekta biti izložen u Kulturnom centru Anakostija, kao prvo predstavljanje evropske savremene umetnosti na tom mestu - naglasila je ministarka kulture.

Gojković je ukazala na važnost takvih događaja budući da su dobra prilika da se istakne činjenica da je Srbija oduvek bila izvor brojnih stvaralaca i talentovanih umetnika, kao i da je i danas kulturna scena naše zemlje dinamična i živa.

- Zato je važno predstaviti je u SAD, jer su one rodno mesto mnogih savremenih ideja i pravaca. Veća vidljivost kulturnih sadržaja iz Srbije u svetu značajna je iz dva razloga. Prvi je što će umetnici imati lakši pristup inostranoj publici i drugim tržištima. Drugi razlog je što događajima kao što je ovaj skrećemo pažnju na Srbiju kao zemlju bogate kulturne ponude - ocenila je Gojković i dodala da je doprinos Elizabet Eskobar u organizaciji izložbe veoma značajan.

Foto: Tanjug/Ambasada Srbije u SAD

Maja Gojković, potpredsednica Vlade Srbije i ministarka kulture i informisanja

Gojković je napomenula da postoji širok i neiskorišćen prostor za jačanje kulturnih veza Srbije i SAD, imajući u vidu da veliki broj naših sunarodnika živi na tim podnebljima, i dodala da američka kultura, prvenstveno kinematografija, muzika i književnost, imaju i uvek su imali veliki broj poštovalaca u Srbiji.

Istakla je i da dve zemlje povezuju velikani Mihajlo Pupin i Nikola Tesla, zatim naša savezništva u Prvom i Drugom svetskom ratu, kao i misija "Halijard", jedna od najvećih operacija spasavanja savezničkih vojnika u Drugom svetskom ratu.

- Iskreno verujem da će izložba "Pronalaženje puta" privući pažnju publike američke prestonice. Isto tako, nadam se da je ovo dobar iskorak u širenju i jačanju naših kulturnih veza, kao i da ćemo uskoro i u Srbiji moći da ugostimo sličnu izložbu iz SAD. Još jednom čestitam i pozdravljam otvaranje nove kuće Srbije u SAD - istakla je na kraju Gojković.

Foto: Tanjug/Ambasada Srbije u SAD

Gabrijel Eskobar i Marko Đurić ceremonijom presecanja vrpce svečano su otvorili novu zgradu Ambasade Republike Srbije u Vašingtonu

Nova zgrada Ambasade Republike Srbije u Vašingtonu svečano je otvorena ceremonijom presecanja vrpce od strane Marka Ðurića, ambasadora Republike Srbije u SAD, i Gabrijela Eskobara, zamenika pomoćnika državnog sekretara SAD i specijalnog izaslanika Stejt dipartmenta za Zapadni Balkan.

Na svečanom otvaranju obratili su se i Vladimir Orlić, predsednik Narodne skupštine Republike Srbije, Tamara Vučić, supruga predsednika Republike Srbije i general-major Džon Heris, komandant Nacionalne garde Ohaja.

 

 

 

Ostavite komentar