Priče > Društvo

LED sijalice ŠTEDE STRUJU, a šta čine za NAŠE ZDRAVLJE?

Naučnici su koristili foto-materijal dobijen posredstvom Međunarodne svemirske stanice

Autor: K1info/nova.rs

11/10/2022 > 13:33

podeli vest:

LED sijalice ŠTEDE STRUJU, a šta čine za NAŠE ZDRAVLJE?
Foto: Pixabay.com


Dobar deo sveta već neko vreme muku muči sa obezbeđivanjem dovoljnih količina energije i za nastavak razvoja i za obezbeđivanje i povećanje već postignutog komfora. U vreme oružanog sukoba u Ukrajini, za koji neki kažu da je reč o latentnom trećem svetskom ratu, priča o energiji dodatno dobija na značaju.

No, da probamo da se ne bavimo turobnim temama u vezi sa ratom i energijom - poslednjih nekoliko decenija problem uštede energije čovečanstvo pokušava da reši upotrebom takozvanih štedljivih, LED sijalica, kojima bi bile zamenjene one klasične, sa žičicom od volframa.

LED sijalice jesu uvek bile, kao i danas, skuplje od klasičnih, ali je brzo postalo jasno da štede energiju - čak i do 75 odsto i da su daleko, daleko dugotrajnije. Na primer, sijalica od LED sijalica od 12 vati proizvede nivo osvetljenosti kao klasična sijalica od 90 vati. Dakle, i niži računi za struju i ne tako česte kupovine za zamenu sijalica. Reklo bi se - dobitna kombinacija!

Foto: K1info

 

Međutim, kada pročitate tekst do kraja, možda će se i ova priča učiniti turobnom, kao i ona ratna...

Šta se dešava sa očinjim vidom?

Problem sa LED osvetljenjem jeste tip svetlosti koju ove sijalice proizvode, a koja je specifičnog "širokog belog" spektra koje je manje prirodno u poređenju sa nekada aktuelnim rešenjima.

Naučnici su zabrinuti zbog nepovoljnog efekta koji ovakav vid osvetljenja može imati na prirodne ekosisteme, ali i na ljude koji žive u oblastima u kojima se koristi veliki procenat LED kućnog i uličnog osvetljenja.

Američko medicinsko udruženje (AMA) je 2016. objavilo rad u kom tvrdi da LED tehnologija može imati negativni uticaj na zdravlje ljudi.

LED svetla emituju svetlost iz kratkotalasnog, visokoenergetskog plavog i ljubičastog kraja spektra vidljive svetlosti.

Spavanje, svrab, crvenilo

Ovaj svetlosni opseg kontroliše naš ciklus spavanja i ispravna ekspozicija je važna za održavanje našeg cirkadijalnog ritma. Zato ne čudi što se mnogi ljudi žale na svrab, crvenilo u očima i blage glavobolje nakon neprekidnog izlaganja LED svetlima.

 

 

Takozvanu "plavu svetlost" LED sijalice emituju bez obzira na vrstu i toplinu, ali uvek je bolje izabrati topliju varijantu gde je emisija redukovana.

AMA kaže da doživotno izlaganje mrežnjače i sočiva plavom svetlu LED dioda može povećati rizik od katarakte i degeneracije makule povezane sa uzrastom. Studije takođe otkrivaju da svetlost koju emituju LED diode može izazvati promene na mrežnjači, ako postoji velika izloženost čak i u kratkom vremenskom periodu.

Zakukali i Francuzi

Nacionalna agencija za bezbednost hrane, životne sredine i zdravlja na radu u Francuskoj takođe tvrdi da plavo svetlo u LED osvetljenju koje se sve više koristi u našim domovima može oštetiti mrežnjaču oka i poremetiti naš biološki ritam i ritam spavanja.

To se odnosi i na LED ekrane, ali novi telefoni i monitori dolaze sa softverskim filterima koji redukuju količinu štetne plave svetlosti, poput "Night light" opcije na Windowsu ili "Night Shift" opcije na Ajfonima, ali i drugim uređajima.

Foto: Pixabay.com

 

U svrhe otkrivanja pokrivenosti ovakvom vrstom osvetljenja, naučnici su koristili foto-materijal dobijen posredstvom Međunarodne svemirske stanice. Na fotografiji ispod vidi se jasna razlika u boji uličnog osvetljenja između Belgije koja koristi natrijumske sijalice niskog pritiska (narandžasta nijansa), zatim Holandije, Francuske i Ujedinjenog Kraljevstva koje koriste natrijumske sijalice visokog pritiska (žućkasta nijansa) i Nemačke koja koristi fluorescentne sijalice (plavičasta nijansa).

Prema ovim fotografijama, prihvatanje LED ulične rasvete dešava se drugačijim tempom u različitim zemljama, a samim tim se istražuje i potencijalni negativni udar na prirodne ekosisteme u tim oblastima, pogotovo na insekte i slepe miševe. Ove promene u spektru boja i neprirodnom noćnom osvetljenju mogu dovesti do niza negativnih bioloških uticaja koji se još uvek istražuju, pa tako sami rezultati ne omogućavaju definitivne zaključke.

Foto: K1info

 

Međutim, neki od trenutno prepoznatih su poremećaj biološkog ritma i sna, negativan uticaj na vid, ometanje astronomskih ispitivanja, supresija melatonina u telu, fototaksija, čudno ponašanje slepih miševa i drugi... I ko će da nam kaže da li da kupujemo LED sijalice za kuću ili ne?

 

 

Ostavite komentar

Slavica

Primetila sam kod mene u očima promene. Kad ustajem noću zažmurim na oku koje je bliže svetlu... Kad vozim kola i znaci pored puta su neobični. Ukucala sam led sijalice - štetnost... Primetila sam da nema toplote zimi, nema insekata... Užareno vlakno odaje toplotu... Kad kažem nekom ne veruju. ps. ja sam elektro struke...

01.03.2024 08:52