Priče > Društvo

Čuli ste da je INSEKT u SRBIJI nazvan po Novaku Đokoviću - e pa, IMA JOŠ

Stručnjaci ističu da je trčuljak predator u podzemnoj sredini, kao što je Novak figurativno na teniskom terenu

Izvor: K1info/rts.rs

09/10/2022 > 08:18

podeli vest:

Čuli ste da je INSEKT u SRBIJI nazvan po Novaku Đokoviću - e pa, IMA JOŠ
Foto: Tanjug/AP


Profesor Biološkog fakulteta Srećko Ćurčić rekao je da nije očekivao da će vest o otkriću nove vrste insekta, koji je dobio ime po Novaku Đokoviću, izazvati toliko pažnje, ali i otkriva i da se srpski teniser sada može pohvaliti da su čak dve životinjske vrste nazvane po njemu.

Vest da je novootkrivena vrsta insekta pronađena u Siminoj jami i da je jedinstveni trčuljak nazvan po Novaku Đokoviću izazvala je mnogo pažnje, a profesor Ćurčić kaže za portal RTS-a da  nije očekivao takvu reakciju.

- Pretpostavljam da je to zato jer je vest pozitivna i što odskače od uobičajenih - smatra profesor.

Kako je objasnio, nova vrsta insekta deli mnoge osobine sa najboljim srpskim teniserom.

- Osim brzine i sposobnosti da opstaje u surovom okruženju, tu su i snaga, izdržljivost, gipkost, elastičnost i istrajnost. Insekt je predator u pećinskoj sredini, a Novak figurativno na terenu. Naravno, ne treba zaboraviti ni to da oboje potiču iz Srbije - istakao je Ćurčić.

 

Profesor takođe dodaje da se Đoković sada može pohvaliti da su dve životinjske vrste opisane po njemu, po čemu je takođe bolji od drugih tenisera.

- Zapravo, poznata je jedna vrsta slatkovodnih puževa iz Crne Gore, koja je prošle godine otkrivena u Crnoj Gori. Njen latinski naziv je Travuniana djokovici - dodaje profesor Ćurčić.

Hvatan posebnim klopkama i veoma je redak

Nova vrsta insekta je jako retka, svega nekoliko primeraka je pronađeno tokom poseta Siminoj jami.

- Primerci su uhvaćeni u posebnim klopkama, koje služe za izlov podzemne faune. To nije prva pećinska vrsta insekata koju smo otkrili, ali je zajedničko za sve da su retke, da se nalaze u pojedinačnim primercima i da naseljavaju svega jednu ili nekoliko pećina i jama u manjem području - objašnjava profesor.

Đoković se pohvalio: Novi insekt nazvan po meni!

U međuvremenu i Novak Đoković objavio je na svom Instagramu sliku nove vrste insekta pronađenog u Srbiji koji je dobio ime po njemu.

Đokovića je na Instagramu tagovao Nikola Vesović član tima stručnjaka zaslužnih za pronalazak novog insekta nazvanog Duvalius djokovici, a teniser je to pozdravio smajlijem.

Šta je zajedničko predatoru i teniseru

Podsetimo, otkrivena je i opisana nova pećinska vrsta insekata za nauku, koja je nazvana Duvalius djokovici (Đokovićev duvalijus), u čast trofejnog teniskog šampiona Novaka Đokovića. Jedinstveni pećinski predator trčuljak pronađen je u Siminoj jami, na planini Povlen. Sa Novakom deli zajedničke osobine - brzinu, snagu, elastičnost, istrajnost, sposobnost da opstaje u surovom okruženju, objašnjavaju naučnici. Ističu da je ovaj insekt predator u podzemnoj sredini, kao što je Novak figurativno na teniskom terenu.

 

 

Ostavite komentar