Sport > Tenis

ĐOKOVIĆ PIŠE ISTORIJU u Astani: Čekamo 12 godina da neko stigne Federera

Srpski teniser boriće se za pehar danas u 12.30 časova protiv Stefanosa Cicipasa

Autor: K1info/sportal.rs

09/10/2022 > 08:20

podeli vest:

ĐOKOVIĆ PIŠE ISTORIJU u Astani: Čekamo 12 godina da neko stigne Federera
Foto: Tanjug/AP Photo/Kin Cheung


Najbolji srpski Novak Đoković danas od 12.30 časova igra finale turnira u Astani protiv Grka Stefanosa Cicipasa. To će biti drugi meč za trofej srpskom teniseru u sedam dana, a ujedno i prilika da ostvari rezultat na koji se čeka punih 12 godina.

Naime, toliko vremena je prošlo od kada je švajcarski teniser Rodžer Federer osvojio turnire iz četiri kategorije u jednoj godini. Švajcarac je te 2010. pobedio u Stokholmu (serija 250), Bazelu (500), Sinsinati mastersu (1.000) i grend slem pehar podigao u Australiji.

Sa druge strane, trenutno sedmi teniser sveta je ove sezone podigao tri pehara, iz tri različite kategorije. Novak je bio pobednik Vimbldona, mastersa u Rimu i nedavno turmira u Tel Avivu iz kategorije 250. Turnir u Astani je iz kategorije 500 i, ako ga osvoji, Đoković bi došao do vrednih bodova, ali i izjednačio rekord Švajcarca.

Srpski teniser će se ujedno boriti za 90. titulu u karijeri, a 16. u dvorani, dok je samim plasmanom u finale turnira u Kazahstanu Đoković stigao do brojke od 22 različite zemlje u kojima je igrao duele za pehar.

 

 

Novak je pobeđivao u finalima u Kanadi, Holandiji, Izraelu, Kazahstanu, Sjedinjenim Američkim Državama, Francuskoj, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Australiji, Portugalu, Austriji, Španiji, Italiji, Ujedinjenom Kraljevstvu, Srbiji, Švajcarskoj, Kini, Japanu, Monaku, Kataru, Hrvatskoj, Tajlandu i Nemačkoj.

Na taj način, on je prestigao Federera, koji je pobeđivao u 21 zemlji, i to su: Francuska, Švajcarska, Italija, Holandija, Australija, Italija, Sjedinjene Američke države, Nemačka, Australija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Ujedinjeno Kraljevstvo, Austrija, Kanada, Tajland, Katar, Monako, Japan, Portugal, Kina, Švedska i Turska, zemlje su u kojima je Švajcarac igrao finale ATP turnira.

Od članova "velike trojke" jedino je Rafael Nadal ispred Đokovića, a on je finale igrao u 23 države, a to su: Meksiko, Poljska, Brazil, Meksiko, Sjedinjene Američke Države, Monako, Španija, Italija, Francuska, Švedska, Nemačka, Kanada, Kina, Ujedinjeni Arapski Emirati, Ujedinjeno Kraljevstvo, Nemačka, Indija, Australija, Katar, Japan, Čile, Argentina i Švajcarska.

Pre nego što počne današnje finale sa Cicipasom, treba istaći da su Đoković i Grk odigrali devet mečeva do sada i skor je 7:2 za Novaka. Cicips je dobio i jedan duel na egzibiciji, ali on ne ulazi u ovu statistiku, tako da je zvanično Đoković u nizu od šest pobeda i u ovaj meč ulazi kao favorit.

 

Ostavite komentar