Vesti > Politika

Predsednik VUČIĆ se obratio GRAĐANIMA: Šanse da Kosovo postane član Saveta Evrope su velike, ali borićemo se!

Predsednik Srbije završio je posetu Njujorku gde je imao važnog posla

Izvor: K1info

Autor: Nemanja Negovanović

29/04/2024 > 18:56

podeli vest:

Predsednik VUČIĆ se obratio GRAĐANIMA: Šanse da Kosovo postane član Saveta Evrope su velike, ali borićemo se!
Foto: Tanjug/AP


Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić obratio se narodu po povratku iz Njujorka i govorio situaciji na Kosovu i Metohiji, rezoluciji o Srebrenici i drugim važnim pitanjima.

 

- Želeo bih da nekoliko važnih i dobrih vesti saopštim. 7. i 8. maja u zvaničnu posetu Srbiji dolazi predsednik Narodne Republike Kine, Si Đin Ping. Doputovaće u Pariz, Beograd i Budimpeštu. Počastvovan sam što ću moći da ugostim kineskog predsednika, da otvorimo brojne teme - saopštio je na početku Vučić.

Javni dug

- Naša stopa rasta je 4,6 odsto što je mnogo više ne samo od prosečnog evropskog nego i svetskog rasta. Prosečan deficit u Evropi je 3,6 odsto što pokazuje da imamo izuzetno stabilne javne finansije. Trenutno stanje javnog duga za Srbiju je 47,6 odsto. Stanje javnih finansija je izuzetno, u veoma dobrom stanju, to nisu stvari koje bi trebalo ljude da brinu, o stabilnosti kursa da ne govorim. Dramatične su cene nafte. Trudićemo se da građani to ne osete ili da osete na minimalan način.

Foto: Tanjug/AP

 

- Ono zbog čega sam želeo da se obratim građanima je ono što se zbiva na Kosovu i Metohjiji i naravno da podnesem izveštaj o onome što smo radili i šta je to što očekujemo od UN. Mi 16. maja očekujemo glasanje o prijemu tzv. Kosova oko članstva u Savetu Evrope. Mogli ste da vidite da je prilično nepovoljan, ne najnepovoljniji, ali prilično nepovoljan momenat. Tu se sada vodi jedna sveobuhvatna kampanja nistina, sveobuhvatna kampanja fleksibilnog tumačenja prištinskih obaveza i istovremeno sprovođenja različitih teorija o srpkoj krivici - dodao je predsednik Srbije.

- Više niko ne pominje Zajednice srpskih opština, Zanimljivo je da Evropska incijativa za stabilnost, kojoj u medijskom smislu pomaže Mihael Martens, služe da naprave zavesu oko istine o tome šta se zaista dešava i zašto Priština ne može da formira Zajednicu srpskih opština, on kaže "zato što srpske opštine ne postoje". One postoje i danas. To govore ljudi koji su prihvatili izborni rezultat i to je bio vrhunac demokratije. Jer kad imate tri odsto izlaznost to je vrhunac demokratije, rekao je Vučić.

- Nemamo pravo slobodne trgovine, deset meseci svi ćute, kršenje svih elementarnih principa.

O rezoluciji o Srebrenici

- Pored činjenice da nisu prihvaćene ideje srpske strane, dobili smo i nacrt rezolucije O Srebrenici. Pod jedan, tu ne postoji saglasnost u samoj BiH. Pitaću naše američke partnere, ovi u Evropi to ne znaju, a Amerikanci znam da znaju, jer sam razgovarao sa brojnim američkim funkcionerima, jer ovo je brutalno gaženje Dejtonskog mirovnog sporazuma - naglasio je predsednik Vučić.

Foto: Tanjug/AP

 

- Za rezoluciju o genocidu u Ruandi nije bila dovoljna saglasnost naroda u Ruandi već je bila potrebna saglasnost tog kontinenta. Tada se Afrička unija pojavla sa jednoglasnom odlukom. Proveli su unutar zemlje konsultacije, široke regionalne konsultacije. A da čujete kakav je ovde primer. Mi prvi put saznajemo 26. marta i to od naših nemačkih partnera da oni to spremaju već 8 meseci. Mi smo prvi sused, neko čiji pripadnici su 32 odsto BiH. Moje pitanje za naše američke partnere je: Zašto dozvoljavate ovakvo kršenje Dejtonskog sporazuma?

- Došlo je do izliva histeričnog besa od strane više funkcionera u Sarajevu, među njima i Konakovića, gde ću da citiram:

- Elmedin Konaković u razgovoru za N1, logično, najavio kako će tražiti isplatu ratne štete protiv Srbije. "Za Vučića jedna važna poruka, napravio je Dan D od Srbije kao da će se ovim nešto promeniti". "Ništa se neće promeniti. Ovakva Srbija zaslužuje naš prezir". Pazite, zaslužujemo prezir? Sad ćete da vidite od čega smo štitili ne samo sebe već ceo region.

- Znamo mi da ćemo da izgubimo u završnici ali takođe znamo da smo odbranili ugled Srbije. Više od 100 zemalja je iskazalo poštovanje Srbiji i znaju tačno šta se zbiva. Zavisno od toga pod kolikim je pritiskom, manjim ili većim, sme da se o tome i izjasni. Ovo govori o jednoj sinhronizovanoj akciji sa željom nekih najmoćnijih evropskih sila da Srbiji zadaju konačni udarac, nisu očekivali da će Srbija uspravno da se suprotstavi, da opstane i ne dozvoli nikome da je baci na pod. Nismo naučili ni da ležimo ni klečimo ni pred jednom silom - naglasio je predsednik Srbije.

- Hvala svima koji su imali hrabrosti da se suprotstave onima koji su po kuloarima... Iran, iz Irana doplomate stavile i rekle evo vam amandman pa prihvatite to za Gazu, tako da smo samo mi iz Srbije ostali u fokusu i iz toga su brojne islamske zemlje shvatile o čemu je reč. Ovo će otvoriti pandorinu kutiju bez presedana.

Ostavite komentar