Priče > Društvo

Ili RAĐAJ, ili PLAĆAJ: Deda Veljo iz sela Lopaš ima REŠENJE za BELU KUGU

Ljubav, poštovanje i razumevanje ključ su sreće koja se danas sve ređe sreće

Autor: Rina

07/10/2022 > 10:15

podeli vest:

Ili RAĐAJ, ili PLAĆAJ: Deda Veljo iz sela Lopaš ima REŠENJE za BELU KUGU
Foto: Pixabay.com


Veljo Golubović, iz sela Lopaš kod Arilja tvrdi da ima rešenje za belu kugu u Srbiji i tvrdi da porodicu treba formirati do tridesete godine. On kaže da je najveći problem leži u tome što niko neće da se ženi, pa shodno toj situaciji treba vratiti porez za samce kao što je to bilo u doba kneza Miloša. 

 Ako pitate one koji žive u gradu, tridesete su nove dvadesete, ali ako pitate ljude koji su se odavno skućili i rade na selu, najvažnije je do tridesete godine formirati porodicu. Kažu da se nisu uzalud oporezovali neoženjeni momci u vreme Miloša Obrneovića i da bi takav porez trebalo vratiti i sad.

Foto: RINA.rs

 

- Svaka čast onima koji idu na fakultet. Ali muškarci do 28, a žene do 25 bi trebalo da zasnivaju porodicu. Ako ne žele onda lepo neka plate porez. Tako je bilo u vreme kneza Miloša, svako uvo neoženjeno moralo je da zasadi ne znam koliko šljiva, jer smo tad izvozili šljive i svinje. Zdrava porodica je stub svakog društva njegova budućnost - kaže domaćin Veljo.

On dodaje da su sada i te kako poljuljane prave vrednosti, a da će ono što se dešava sad na naplatu stići tek za pedesetak godina kada nas kao naroda bude sve manje i manje.

- Ništa više nije kao pre, muškarci sa trideset godina i ne razmišljaju o ženidbi i porodici. Samo mobilni telefoni. Nisam ja protiv tehnologije, ali telefoni će da unište društvo, momci i devojke šalju neke slike, lajkuju nešto, ceo dan provode tako, garantujem da 70 odsto našeg stanovništva veći deo života provodi na telefonu. Ranije si morao da odeš u lice da joj kažeš ono što misliš, to je bila ljubav, a sad ovo, ovo ti je sad ništa - kaže Veljo.

Foto: RINA.rs

 

U njegovom dvorištu već je nekoliko generacija, deda i baba, roditelji, deca i unuci. Iako žive i rade na selu, kako kažu, srećni su svoji na svome. Ljubav, poštovanje i razumevanje ključ su života u takozvanoj "zajednici" koja se danas sve ređe sreće.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ostavite komentar