Priče > Društvo

Dr Stojanović: VAKCINE protiv OMIKRONA nisu dovoljno ISPITANE

U mnogim evropskim zemljama počela je vakcinacija novom vakcinom protiv omikron soja, a kada će ona stići u Srbiju?

Izvor: K1info

26/09/2022 > 14:18

podeli vest:

Dr Stojanović: VAKCINE protiv OMIKRONA nisu dovoljno ISPITANE
Foto: Youtube PrintScreen


Srbija bi ako bi sve išlo po planu mogla već za mesec do mesec i po dana da nabavi nove vakcine protiv omikron soja korone. Međutim, nisu sva nova cepiva prošla sva potrebna ispitivanja, rekao je u "Uranku" klinički farmakolog i profesor Medicinskog fakulteta u Beogradu dr Radan Stojanović.

Prema njegovim rečima, ne može se samo na osnovu podataka o porastu antitela reći ljudima da treba da zavrnu rukave!

Kako ističe, mora da se pokaže jasna korist da bi bivalentna vakcina pronašla širu primenu.

Dr Stojanović gostovao je u "Uranku" na K1 televiziji i tom prilikom objasnio koje varijante ovog soja pokriva adaptirana vakcina, koja ispitivanja je prošla, koliko je efikasna i kome je namenjena.

- Da li će ih i kada nabaviti i kada će ih naša Agencija za lekove odobriti, pitanje je. Sve to može da se dogodi za mesec do mesec i po dana, ako sve bude išlo po planu. Trebalo bi ih nabaviti i zaštititi osetljive grupe, a za to vreme dok se ne izdaju sve dozvole, dobićemo i dodatna saznanja o potrebi davanja kod osetljivih grupa. Moja preporuka je da čekamo, ali konačnu odluku o tome treba da donesu relevantna tela u našoj državi. Treba znati koji soj cirkuliše, koliko je virulentan i kakve su kliničke slike. Potom se može doneti odluka koji buster dati i kojim kategorijama stanovništva - rekao je on.

 

Profesor dodaje da je korona pala u zapećak zbog rata u Ukrajini, ali da je nikako ne smemo zaboraviti, jer je ona i dalje tu.

- Najnovije vesti su da su Američka agencija za hranu i lekove (FDA) i Evropska agencija za lekove (EMA) odobrile bivalentne vakcine kao pojedinačnu buster dozu. Ranije smo se vakcinisali monovalentnim vakcinama, usmerenim samo prema jednom soju - vuhanskom. Bivalentne vakcine sada su usmerene prema dva soja, vuhanskom i omikronu – rekao je on na samom početku.

Istakao je da su to vakcine proizvođača Moderna i Fajzer.

- Postoje dve vrste bivalentnih vakcina. Jedne su vuhanski soj plus omikron BA1 (onaj koji je ranije cirkulisao), a druge su vuhanski plus omikron BA4 i BA5 (koji sada cirkulišu u najvećoj meri). Međutim, te vakcine nisu prošle ista ispitivanja i nemaju isti status. Cilj je da se dobije šira zaštita za više sojeva, jača i dugotrajnija, ali moraju se sprovesti klinička istraživanja. Sprovedena su klinička ispitivanja za vakcinu prema BA1 omikronu i ono što je utvrđeno je da proizvodi sposobnost organizma da stvara antitela. Istraživanja su sprovele kompanije Fajzer i Moderna i obuhvatila su od 600 do 800 ispitanika. Posle primljene dve doze i jednog bustera odlučeno je da četvrta doza za polovinu ispitanika bude originalni vuhanski soj, a drugi bivalentni buster plus BA1. Posle 28 dana merio se nivo antitela i primećeno je da je kod ovih koji su primali bivalentnu buster dozu nivo antitela bio značajno viši - napominje Stojanović.

Foto: Youtube PrintScreen

 

Međutim, ističe on, vremenski period praćenja je kratak i ne zna se koliko dugo zaštita traje.

- Meren je samo jedan deo imunog sistema, ali ne i celularni imunitet koji ima veliku ulogu u zaštiti od teške kliničke slike. Praćeno je kako organizam reaguje na davanje vakcine i beležena su neka neželjena dejstva. Nije bilo značajne razlike u odnosu na one prve vakcine koje smo primali. Najveći nedostatak je taj što nije rađena procena efektivnosti. Potom, kratak je i vremenski period praćenja, mali je broj ispitanika i ne znamo efikasnost. Znamo da proizvodi antitela, ali da li će se to preneti i u kliničku korist, ostaje da vidimo. Visok nivo antitela i efikasnost vakcine nisu sinonimi – naglašava dr Stojanović.

I drugi proizvođači rade na novim vakcinama

Dr Radan Stojanović istakao je da ne smemo zaboraviti na to da postoje i druge vakcine.
- Na primer, Sinofarm i Sinovak vakcine. Sinovak radi na vakcini za delta, vuhanski i omikron soj. Sputnjik V priprema vakcinu za deltu i omikron. Još uvek nema dovoljno informacija, ali pojaviće se široka lepeza novih vakcina za različite kategorije ljudi, a na osnovu saveta lekara znaće se koja bi za koga bila adekvatna. Nije bilo dobro što smo sami birali, jer emocije treba da se ugase kada je nauka u pitanju – istakao je farmakolog na televiziji K1 ovog jutra.

Sa druge strane, vakcine sa sojevima omikrona BA4 i BA5 imaju samo predklinička ispitivanja na miševima.

- Klinička ispitivanja na ljudima nisu još završena, ali su FDA i EMA dali odobrenje za ovaj buster. Za regulatorna tela to je okej, ali struka je podeljena. Zagovornici kažu da je isti proizvodni proces, a protivnici da ne možemo bez kliničkih ispitivanja. Meni lično, davanje odobrenja za vakcine za koje iskustva imamo tek dve godine i u uslovima kada imamo vremena, a nisu sprovedena adekvatna klinička ispitivanja - nije najprihvatljivija terapijska opcija. Klinička istraživanja su krunski dokaz efikasnosti i bezbednosti lekova. Ne mogu da kažem da na osnovu porasta antitela svi treba da zavrnemo rukave! Mora da se pokaže jasna korist da bi bivalentna vakcina pronašla širu primenu - jasan je Stojanović.

Foto: Pixabay.com

 

Na pitanje Jovane Joksimović da se i vakcine protiv gripa menjaju iz godine u godinu te da se zagovornici odobravanja novih vakcina po ubrzanoj proceduri pozivaju i na to, dr Stojanović je odgovorio:

- Vakcina protiv gripa pravi se drugom tehnologijom, i ima se mnogo više iskustva, pa ne bih to poredio. Suština će biti zaštititi zaštititi ljude sa ozbiljnim pratećim oboljenjima i starije od 65 koji ako se razbole mogu razviti tešku kliničku sliku. Klinička istraživanja su u toku i verujem da će biti moguće napraviti jednu vakcinu koja će štititi i od gripa i od kovida - rekao je on.

Nosite maske!


Dr Stojanović savetuje nošenje maski u zatvorenom prostoru.

- Nosite maske u zatvorenom i kada ima mnogo ljudi. Ide i sezona gripa, a grip uopšte nije lagana bolest. Skloni smo svi da kažemo: Imao sam grip prošle godine, ali to nije bio grip. Grip je relativno teška bolest koja dovodi i do smrtnog ishoda. Kad je mnogo ljudi u zatvorenom, maske ne mogu da štete. Mogu samo da nas zaštite i od gripa i od korone - rekao je on.

 

 

 

 

 

Ostavite komentar