Priče > Društvo

Zašto SRPSKI ĐACI masovno PRETRČAVAJU ulicu na CRVENO?

Novi TikTok izazov opasan je po život, deca na ovaj način žele da se "dokažu" u društvu, ističu stručnjaci

Izvor: K1info/kurir.rs

25/09/2022 > 21:10

podeli vest:

Zašto SRPSKI ĐACI masovno PRETRČAVAJU ulicu na CRVENO?
Foto: Shutterstock


Osnovci u Srbiji rado prihvataju i kopiraju brojne bizarne izazove na društvenoj mreži Tiktok, a poslednji u nizu opasan je po život mališana!

Umesto da ulicu bezbedno prelaze na zeleno svetlo, đaci se ovih dana bukvalno "bacaju" pod automobile pretrčavajući kolovoz nakon što na semaforu zasvetli crveno. To rade kako bi ispunili uslove u najmanju ruku opasnog izazova, ne razmišljajući o posledicama.

Domaći stručnjaci ističu da deca na ovaj način žele da se "dokažu" u društvu, što je veoma opasno, pa bi roditelji trebali da više razgovaraju sa svojom decom o mogućim epilozima ovakvih izazova.

Na ovoj najnoviji opasan trend upozorila je jedna korisnica Tvitera. Kako je objasnila, izazov je takav da klinci stoje kraj pešačkog prelaza dok ma semaforu traje zeleno, a tek kada se uključi crveno svetlo oni istrčavaju na ulicu, ispred kola koja kreću.

- Oni sačekaju da prođe žuto svetlo na semaforu za vozače, pa kad je njima crveno, a vozačima zeleno, istrčavaju. Nije novo, rade to već nekoliko meseci. Imaju i foru da se sakriju između parkiranih kola i da ispadnu na kolovoz. Oteraće nekoga na robiju - napisala je ova korisnica Tvitera.

Foto: Shutterstock

 

Dečiji psiholog Brankica Stanojević kaže da je to što deca školskog uzrasta rade izuzetno opasno.

- To je ta loša strana društvenih mreža, deca tog uzrasta su nedovoljno kritična, povodljiva, podležu lako pritisku grupe i sve to rade. To neko vrlo vešto koristi i to je manipulacija decom. Potrebna je neka kontrola na tim društvenim mrežama. Apel roditeljima je da više rade sa svojom decom, da ih uče da grade nezavisnost, da ne podležu i da se odupru pritisku grupe, jer deca neke stvari rade kako bi bila priznata u tim nekim grupama - objašnjava Stanojevićeva.

Prof. dr Milan Vujanić, stručnjak za bezbednost saobraćaja, ističe da se može desiti da vozač ne odreaguje kako treba zbog čega posledice mogu biti strašne.

- Bilo je toga i ranije. Deca se takmiče ko će pre da izleti na pešački i da pretrči ulicu, a to sve može imati epilog s teškim posledicama. Oni pokušavaju da pokažu među sobom ko je hrabriji, svesno ulaze u opasnu situaciju kako bi se dokazali - kaže on.

Profesor Vujanić ističe da dete koje to radi može pogrešno da proceni brzinu kretanja automobila.

- Isto tako se može desiti da vozač ne odreaguje kako treba i sve to može biti strašno s teškim posledicama - napominje Vujanić.

Kako funkcioniše izazov:

* Deca stoje kada je zeleno na semaforu za pešake

* Kada se upali crveno za pešake čekaju da prođe žuto svetlo za vozače

* Kada se upali zeleno svetlo za vozače istrčavaju na ulicu i pretrčavaju je

Ostavite komentar