Priče > Društvo

Da li će ĐACI na EKSKURZIJU U JASENOVAC?

U pripremi Stručno uputstvo za realizaciju studijskog putovanja, koje bi moglo da se odnosi na organizovanje ekskurzija na stratištima

Izvor: K1info/Tanjug

26/09/2022 > 13:17

podeli vest:

Da li će ĐACI na EKSKURZIJU U JASENOVAC?
Foto: Unsplash.com


Đaci osnovnih i srednjih škola u Srbiji uskoro bi mogli na ekskurzije da idu u Jasenovac i druga stratišta na kojima je tokom Drugog svetskog rata stradao srpski narod!

Ministar prosvete Branko Ružić nedavno je podržao ovu inicijativu, a ministarstvo na čijem je čelu sada priprema Stručno uputstvo za realizaciju studijskog putovanja, koje bi moglo da se odnosi na organizovanje učeničkih ekskurzija na stratišta na kojima je stradao naš, ali i drugi narodi koji su bili žrtve fašizma. 

U Ministarstvu kažu da će Uputstvo uskoro biti prosleđeno školama, kada će se o njegovom sadržaju znati više.

Podsetimo, Muzej žrtava genocida uputio je u julu inicijativu resornom Ministarstvu da se obilasci mesta ratnih stradanja uvrste u obavezne programe učeničkih ekskurzija, studijskih putovanja i rekreativnih nastava osnovnih i srednjih škola u Srbiji.

U inicijativi je navedeno da se u program, primereno uzrastu, uvrste obilasci mesta stradanja civilnog stanovništva i učesnika antifašističke oslobodilačke borbe tokom Drugog svetskog rata.

To podrazumeva stratišta, gubilišta, bojišta, memorijalne centre, znamenita mesta, prostorne kulturno-istorijske celine, spomen-parkove i spomen-područja koja se nalaze u Srbiji, kao i inostranstvu, poput Austrije, Italije, Poljske, Nemačke.

Foto: Unsplash.com

 

Ministar Branko Ružić ranije je rekao da podržava inicijativu, navodeći da će to doprineti razvoju sveopšte kulture sećanja u našem društvu, te da će obilaskom Jasenovca, ali i svih drugih lokaliteta posvećenih sećanju na žrtve ratova, učenici upotpuniti i produbiti svoja znanja o zločinima nad nedužnim civilnim žrtvama.

 

 

 

Ostavite komentar