Priče > Društvo

GLEDAM KAKO SE MOJA BEBA GUŠI! Ispovest mame dečaka KOJI SE BORI sa VELIKIM KAŠLJEM: Molim se da IZDRŽI

Izvor: K1info

Autor: Ognjen Nestorović

01/02/2024 > 15:29

podeli vest:

GLEDAM KAKO SE MOJA BEBA GUŠI! Ispovest mame  dečaka KOJI SE BORI sa VELIKIM KAŠLJEM: Molim se da IZDRŽI
Foto: K1info/Pixabay.com/Shutterstock


Epidemija velikog kašlja na snazi je u Srbiji, a na veliku žalost, kako smo juče već pisali, četiri bebe su preminule od posledica ove bolesti.

Još nekoliko beba i dece je hospitalizovano, a majka jednog dečaka koji je od subote u bolnici kaže da je svojim očima videla kako je jedna beba umrla.

- Na moje oči je jedna beba umrla. Kako sve ovo izgleda, ko ne vidi i ne doživi, ne može ni da zamisli. Nije isto čuti i videti. Dečaka s visokom temperaturom su doveli uveče, ujutru je pokušana reanimacija, ali bezuspešno. Strašno je - rekla je za Alo! mama ovog dečaka starog samo sedam meseci. Ona je kod kuće ostavila devojčicu koja se oporavlja od preležanog velikog kašlja.

- Moja ćerkica, koja ima osamnaest meseci, preležala je veliki kašalj bez većih komplikacija. Ona je vakcinisana i verujem da joj je to pomoglo da lakše prebrodi bolest. Bebi je bilo sve lošije, počela je da crveni, da plavi, koluta očima, da se gubi i u subotu su nas zadržali u bolnici - ispričala nam je ona, i dodala da ne zna kako su se njena deca zarazila.

Foto: novosti/društvrene mreže

 

- Ja veoma čuvam svoju decu, ali, kako su mi rekli, virusi su svuda u vazduhu i ne postoji način da se stopostotno zaštitite. Beba još nije primila vakcinu, pa je njeno stanje trenutno teško. Moja prva pomisao je da onog momenta kada to bude bilo moguće mog sina vakcinišem - kaže nam ona.

- Lekari i sestre u Institutu za majku i dete su divni, to je nešto što bar malo može da umiri našu zabrinutost. Mnogo mi znači što su ovde svi na odeljenju pulmologije obučeni, stručni i što nam pružaju podršku. Posebno poverenje imam u dr Aleksandra Sovtića, on je odličan lekar. Ovde su svi, to moram da kažem, posvećeni deci, niko od malih bolesnika nije zanemaren, a i o nama roditeljima brinu kako treba - istakla je ova mama vidno potresena.

- Od bebe se ne odvajam, često dobija napade, stavljam mu kiseonik da se ne bi ugušio... Počela sam i ja da kašljem, dali su mi lekove, ali sada mislim samo o tome da beba bude dobro, brinem kako je ćerkica, i ona je mala... Ovde sam od subote, nijedno dete koje je hospitalizovano nije vakcinisano. Nijedno! Zato poručujem svim roditeljima da vakcinišu svoju decu protiv velikog kašlja. Odmah! - apeluje ova mama koja se trenutno nalazi u situaciji od koje svaki roditelj najviše strahuje, da se brine, nemoćan, o tome da liće njegovom detetu biti bolje, da li će preživeti.

Četiri bebe u Beogradu i jedna u Novom Sadu umrle su u Srbiji od posledica komplikacija velikog kašlja, zarazne bolesti koja bi trebalo da je odavno iskorenjena. Ali veliki kašalj i dalje postoji jer je, kako smatraju zdravstveni stručnjaci, obuhvat vakcinacije ispod zadovoljavajućeg nivoa. Od 1. januara do danas prijavljena su ukupno 253 potvrđena slučaja velikog kašlja, podaci su Ministarstva zdravlja.

Iz „Batuta“ navode da bi pоstizаnjе ciljnоg оbuhvаtа оd 95 odsto plаnirаnе pоpulаciје bila nајеfеktivniја mеrа individuаlnе, аli i kоlеktivnе zаštitе dеcе kоја zbоg uzrаstа ili pоstојаnjа trајnih kоntrаindikаciја nе mоgu da budu vаkcinisаnа. Nadležni iz Ministarstva su ovim povodom uputili specijalne dopise domovima zdravlja, da se prečešljaju kartoni kako bi se utvrdilo ima li onih koji su preskočili neku dozu vakcine protiv velikog kašlja, ali i svih drugih obaveznih imunizacija.

Ostavite komentar