Priče > Društvo

Oružje za LIČNU upotrebu ne sme da se nosi bez upotrebne DOZVOLE: Šta treba da znate ako je vlasnik oružja PREMINUO

Automatsko oružje pripada kategoriji koja je zabranjena i ne mogu je imati u legalnom posedu pojedinci ili firme

Izvor: K1info

24/11/2023 > 13:18

podeli vest:

Oružje za LIČNU upotrebu ne sme da se nosi bez upotrebne DOZVOLE: Šta treba da znate ako je vlasnik oružja PREMINUO
Foto: Unsplash.com


Rešenja o godišnjem porezu na registrovano oružje za 2023. godinu za obveznike koji nemaju elektronsko sanduče na portalu eUprave biće dostavljena u papiru i 29. novembra predata Pošti Srbije, najavila je Poreska uprava.

Ukupno ima 155.080 poreskih obveznika. Broj urađenih rešenja je poslato na tri adrese, putem ePoreza 566, eUprave 52.793 i pošte 101.721 rešenja.

Vlasnici oružja za ličnu bezbednost kategorije B za koje je izdata isprava za držanje oružja platiće porez u iznosu od 4.680 dinara, a za oružje za ličnu bezbednost kategorije B za koje je izdata isprava za držanje i nošenje oružja 23.350 dinara. Poreska uprava dobija bazu podataka od MUP-a, koja se ažurira na 15 dana, nakon toga poreski obveznici su u dužni da plate porez za vremenski period dok nisu predali oružje u vlasništvo Srbije i dok nisu dobili potvrdu od MUP-a.

Da li se vlasnici i dalje odriču pištolja i pušaka i po kojoj proceduri, i šta se događa ako vlasnik oružja premine, u emisiji „Uranak“ na televiziji K1, razgovaramo sa Draganom Stojković, šeficom odseka u Odeljenju za oružje MUP Srbije.

- Primena zakona o porezima na upotrebu i nošenja oružja u potpunoj nadležnosti Ministarstva finansija, a obaveza MUP-a je da u roku od 15 dana dostavi podatke o promeni statusa oružja. Svako rešenje kojim se oduzima oružje, oduzima se i isprava za držanje i nošenje oružja. Naša obaveza je da dostavimo takvu jednu promenu poreskoj upravi - ističe.

- Sledeća promena je u smislu, od oružja koje se drži na osnovu oružanog lista u smislu da je prijavljeno kao onesposobljeno oružje, naša obaveza je da dostavimo takvu jednu činjenicu poreskoj upravi, kao i prenosa vlasništva na oružje. To se odnosi i u slučaju smrti vlasnika oružja, kada se oružje predaje MUP-u. To se smatra potencijalnim nasledstvom koje se određuje u ostavinskom postupku, rešenjem o nasleđivanju, a onda se nastavlja postupak pred organima MUP-a – kaže Dragana Stojković i objašnjava ko sme da poseduje automatsko oružje:

- Prema važećem zakonu o oružju i municiji, automatsko oružje pripada kategoriji koja je zabranjena, odnosno koja u legalnom posedu ne mogu imati fizička i pravna lica, osim u slučajevima kada je to zakonom određeno za pravna lica, koja imaju određeni opravdani interes zbog delatnosti koje obavljaju. Tu spadaju lica koja se bave fizičko tehničkim obezbeđenjem, a koja u svom opisu imaju odbranu strateškog bitnog cilja za Republiku Srbiju. U ovom slučaju govorimo i o kratkom i o dugom automatskom oružju.

Foto: Youtube PrintScreen/K1 Televizija

 

U maju, nakon masakra u „Ribnikaru“, sprovedena je akcija predaje oružja legalnog i ilegalnog u policiju. Koliko je oružja predato od 8. maja?

- Od 8. maja do 30. juna ukupno je predato 82. 398 komada oružja. U legalnom posedu je predato 49. 475, ne registrovanog je 32.923 komada, predato je još 4. 213 .193 komada municije i 26. 485 eksplozivnih sredstava.

Šefica odseka u Odeljenju za oružje MUP Srbije objašnjava i šta znači imati legalno, a šta nelegalno oružje i da li je legalno posedovati u kući eksplozivne naprave:

- Minska eksplozivna sredstva pripadaju kategoriji A, koja je potpuno zabranjena i koja ne može biti u posedu fizičkih i pravnih lica. U kategoriji B, pripada svako vatreno oružje. U posedu fizičkih i pravnih lica na osnovu odobrenja nadležnog organa, može se naći oružje za ličnu bezbednost, to su pištolji i revolveri, sportsko oružje, lovačke puške, karabini, malo karabinske puške i pištolji.

Da bi lice moglo da ima u svom posedu oružje koje pripada kategoriji B, mora da ispunjava uslove koji su predviđeni zakonom o oružju i municiji.

Zakonom imamo dobar mehanizam kontrole za nabavljanje i registraciju ove vrste oružja, dodala je.

Dokumentacija za registraciju oružja

- Pored toga što lica moraju da budu punoletna, neophodno je da poseduju dokaz da su zdravstveno sposobni za držanje oružja, neophodno je da nisu kažnjavani za krivična dela koja su predviđena zakonom o oružju i municiji, neophodno je da prolaze prekršajnu evidenciju.To podrazumeva da u poslednje četiri godine nisu kažnjavani u prekršajnom postupku za prekršaje koji su predviđeni zakonom o javnom redu i miru i zakonom o oružju i municiji, kao i da imaju opravdani razlog za oružje i municiju koju žele da nabave. Takođe, moraju da imaju tehničke uslove za posedovanje, pravilno čuvanje oružja i da su obučeni za rukovanje – objašnjava Dragana Stojković i dodaje da oružje za ličnu upotrebu ne sme da se nosi bez upotrebne dozvole.

- Oružje za ličnu bezbednost može se samo držati, ne može se nositi bez dozvole za nošenje oružja. Neko ko ispunjava uslove da poseduje pištolj ili revolver na osnovu oružanog lista, može ga samo držati u kući. Ukoliko ispunjava uslove da dobije dozvolu za nošenje oružje, na osnovu nje ga može nositi sa sobom, ističe gošća K1 TV.

Vesna objašnjava i na osnovu čega MUP procenjuje ko sme da drži oružje za ličnu bezbednost.

- Jedan od sastavnih uslova za nabavljanje oružja za ličnu bezbednost je ta da neko ko želi da nabavi oružje mora da dokaže da je njegova bezbednost ugrožena. Od oko 600 hiljada oružja koje se nalazi u legalnom posedu, oko 170 hiljada oružja je za ličnu bezbednost, oko 300 hiljada je lovačkog oružja, 50 hiljada sportskog oružja, a ostatku pripada staro, onesposebljeno oružje, vazdušno oružje, i oružje koja pravna i fizička lica drže za obavljanje svoje delatnosti.

Dragana Stojković kaže da i dalje važi morotorijum, ali da pojedine kategoriju mogu da nabave i registruju oružje.

- Nabavljanje i registracija se može vršiti sada za lovce po pooštrenim uslovima. Oni ko ima lovnu kartu izdatu od strane nadležnog organa, Ministarstav a za lov, može podneti za registraciju. Takođe, kada su u pitanju sportski strelci, kao i pravna lica i pred čija je pravna lica čija je delatnost samozaštita, odnosno koji se bave osnovnim obezbeđenjem sa oružjem - kazala je Stojković

To je sada nešto što je izuzeto i gde su olakšani uslovi, za razliku od oružja za ličnu bezbednost, gde i dalje važi morotorijum.

Nelegalni posed oružja sada podleže krivičnoj prijavi

- Nakon 30. juna, ukoliko imamo saznanje, podleže određenoj krivičnoj prijavi i zakonu o krivičnom postupku. Tako da onaj ko nije predao oružje u određenom roku, smatra se da ga poseduje nelegalno i imaće krivičnu odgovornost. Važno je istaknuti, da nakon smrti vlasnika oružja jako je bitno da u roku od 45 dana to oružje bude predato nadležnom organu, koje ćega čuvati do određivanja vlasnika – zaključila je Stojković gostujući u "Uranku".

Ostavite komentar