Priče > Društvo

NOVE MERE u srpskim školama: Učenici će zbog OVOGA biti SUSPENDOVANI

Vladanje će se ocenjivati od drugog razreda, uvode se strožije kazne

Izvor: K1info/blic.rs

22/11/2023 > 13:29

podeli vest:

NOVE MERE u srpskim školama: Učenici će zbog OVOGA biti SUSPENDOVANI
Foto: ministarstvo prosvete


Prvi put u srpskom obrazovanju, po dopunjenom zakonu, učenik će moći da bude suspendovan na pet dana. Vladanje će se ocenjivati od drugog razreda, a najstrože će se kažnjavati ugrožavanje bezbednosti. Ima još novina, ali u školama nisu sigurni kako će ih primenjivati.

Suspenzija đaka na pet dana u slučaju teže povrede obaveza, jedna je od novih mera koja bi trebalo da važi za osnovce i srednjoškolce od drugog polugodišta.

- Može da se desi da bude i mač sa dve oštrice, jer se postavlja pitanje šta kada dete udaljimo sa nastave, a kod kuće nema roditeljski nadzor ko se o njemu stara. Bez obzira što je definisano tim novim izmenama, da je to dete koje je udaljeno s nastave u obavezi da se informiše o nastavnom procesu, a škola se obavezuje da mu dostavlja materijal i sve ono što se u školi radi -  kaže direktorka Osnovne škole "Dragojlo Dudić“ Danijela Pavić.

Suspenzija-poslednja opomena učeniku

Aleksandar Markov iz Foruma beogradskih gimnazija smatra da ona ima smisla, da je to zapravo jedna poslednja opomena učenika, pogotovo kada je reč o srednjim školama, da nakon toga bi moglo uslediti i isključenje.

- Kako je objašnjeno,suspenzija bi se primenjivala samo za najteže povrede - kao što su neke tuče, fizičke ozlede, ozbiljnije psihičko nasilje - navodi Markov.

Ovakav vid kažnjavanja prvi put će se naći u obrazovanom sistemu. Prosvetari kažu da je mera dobra, jer će dati mogućnost učeniku da razmisli o svojim postupcima.

Ocene iz vladanja od drugog razreda

Prvi put ocene iz vladanja bi mogli da imaju i učenici drugog razreda.

- Do sada se vladanje ocenjivalo od šestog razreda brojčano i ta ocena je ulazila u opšti uspeh. Smatram da je to potrebna mera, ali je to nekako više mera intervencije, nego prevencije - kaže Pavićeva.

Još jedna od mera jeste da učenik protiv kog se vodi vaspitno-disciplinski postupak neće moći da pređe iz jedne škole u drugu.

Ostavite komentar