Priče > Društvo

Skoro 6.000 porodica svesno prećutalo SMRT SRODNIKA da bi nastavili da primaju socijalnu pomoć: Novac primali DECENIJAMA

U određenom broju slučajeva, ove naknade su isplaćivane i po dve decenije nakon smrti korisnika prava

Izvor: K1info/telegraf.rs

24/11/2023 > 08:48

podeli vest:

Skoro 6.000 porodica svesno prećutalo SMRT SRODNIKA da bi nastavili da primaju socijalnu pomoć: Novac primali DECENIJAMA
Foto: RINA


Skoro 6.000 porodica u Srbiji svesno je "prećutalo" smrt člana porodice, nastavljajući da prima socijalnu pomoć, piše Resetka.rs. 

To je, između ostalog, rezultat analize primene Registra "Socijalna karta", u proteklih 15 meseci.

Podsećanja radi, Registar “Socijalna karta“ uspostavljen je 1. marta 2022. godine, kao izvor podataka, neohodnih za vođenje postupaka za ostvarivanje različitih prava i usluga u oblasti socijalne zaštite.

Najveći doprinos uspostavjanju sistema socijalne brige o materijalno i zdravstveno najugroženijim kategorijama stanovništva, jeste činjenica da građani lakše i brže ostvaruju prava, jer nisu u obavezi da sami prikupljaju podatke pri podnošenju zahteva, štedeći sopstvene resurse, pre svega novac i vreme.

Kroz Registar "Socijalna karta" formirano je 12.590 obaveštenja o preminulim licima, što je Centrima za socijalni rad omogućilo da blagovremeno reaguju na tu činjenicu i spreče dalje isplate.

Međutim, otkriveno je i oko 6.000 slučajeva neosnovanih isplata i nakon što su lica preminula:

– Kod prava Dodatak za pomoć i negu drugog lica – 4.427 lica

– Kod prava Novčana socijalna pomoć – 1.134 lica

– Kod prava Usluge smeštaja - 308 lica.

U određenom broju slučajeva, ove naknade su isplaćivane i po dve decenije posle smrti korisnika prava.

Ostavite komentar