Priče > Društvo

DA SE ANĐELI NIKADA NE ZABORAVE! Knjiga sećanja na ŽRTVE "RIBNIKARA" dostupna u ELEKTRONSKOM OBLIKU

Kutije i QR kodovi gde građani mogu da upišu svoje predloge o Memorijalnom centru nalaze se u Tašmajdanskom parku

Izvor: K1info/rts.rs

Autor: Kristina Jokić

04/05/2024 > 09:14

podeli vest:

DA SE ANĐELI NIKADA NE ZABORAVE! Knjiga sećanja na ŽRTVE "RIBNIKARA" dostupna u ELEKTRONSKOM OBLIKU
Foto: PrintScreen/Tanjug Video/VLADIMIR ŠPORČIĆ


Knjiga sećanja na žrtve masovnog ubistva u OŠ ''Vladislav Ribnikar“ bila je otvorena na godišnjicu, juče celog dana u Kralja Milutina 10, a od danas ona je dostupna u elektronskoj formi kako bi se u nju upisali svi koji to nisu uspeli da učine.

Podsetimo, juče je na Tašmajdanu bio organizovan forum, kao deo posebnog komemorativnog programa "Buđenje" u znak sećanja na devetoro ubijenih đaka i čuvara Osnovne škole "Vladislav Ribinikar". 

Forum kritičkog promišljanja o svemu što je dovelo do zločina, o uzrocima i posledicama masovnih ubistava, bio je prilika i da građani u razgovoru sa članvima tima iskažu mišljenje ili da svoje predloge i razmišljanja ostave u posebne kutije ili putem QR koda sa pitanjima. Oni se nalaze i dalje u Tašmajdanskom parku u blizini spomenika Desanki Maksimović gde će biti nekoliko dana.

Foto: PrintScreen/Tanjug Video/VLADIMIR ŠPORČIĆ

 

Forum će biti nastavljen i onlajn kako bi svi zainteresovani mogli da daju odgovore na postavljena ključna i suštinska pitanja za oporavak našeg društva kao celine, a koji će biti važan materijal u procesu razvijanja ideja o budućem Memorijalnom centru.

Advokat porodica ubijenih o Forumu

Advokat porodica ubijenih u Ribnikaru Ognjen Božović ocenio je da su na forumu postavljena pitanja ključna i suštinska za oporavak društva kao celine.

- Tek smo na početku puta i da bismo stigli do ozdravljenja, da bismo stigli do Memorijalnog centra kakvog želimo da bude, moramo uključiti još više građana, praktično sve građane u dijalog kako bismo razumeli ono šta je taj osećaj koji ta ustanova treba da odražava - kazao je Božović.

Foto: PrintScreen/Tanjug Video/VLADIMIR ŠPORČIĆ

 

Dodao je da se nadaju da će vrlo brzo biti dostupan veb sajt Multidisciplinarnog tima gde će građani moći da uzmu aktivno učešće u davanju predloga.

Zahvalio je svima koji su dali doprinos da instalacija zaživi u kratkom vremenskom periodu.

- Sve je to pokazalo dozu jedinstva koju možemo da postignemo, dozu posvećenosti, osećaja koji je delovalo da smo izgubili i nadam se da će odgovori na forumu biti jedna dobra baza na kojoj ćemo moći da nastavimo da radimo - rekao je Božović.

 

Ostavite komentar