Priče > Društvo

DRUGARICI SLOMIO NOS, a neće biti IZBAČEN IZ ŠKOLE: Da li je OVA KAZNA DOVOLJNA?

Kako kažu u školi, doneta je odluka da će sa učenikom razgovorati odeljenski starešina, pedagogom i psihologom

Izvor: K1info

22/11/2023 > 16:10

podeli vest:

DRUGARICI SLOMIO NOS, a neće biti IZBAČEN IZ ŠKOLE: Da li je OVA KAZNA DOVOLJNA?
Foto: privatna arhiva


Sara S. učenica 7. razreda novobeogradske osnovne škole "Jovan Dučić" doživela je jezivo vršnjačko nasilje kada je drug iz razreda šutnuo u glavu i polomio nos. 

Kako je K1info.rs juče pisao, devojčica se još uvek oporavlja od teških telesnih povreda, a ovih dana trebalo bi da krene ponovo na nastavu. Međutim, povratak plaši njene roditelje. Dečak koji je povredio njihovu ćerku i dalje ide sa njom u razred, pa im nije ni malo prijatno da njih dvoje sede u istoj prostoriji.

Kako nam je njena majka Milica rekla, oni ni ne znaju da li će i kako dečak biti kažnjen. Zato je ekipa redakcije K1info.rs uputila pitanja OŠ "Jovan Dučić" i od njih smo saznali da li je škola upoznata sa ovim slučajem i da li je i na koji način dečak kažnjen za to što je učinio.

Kako su nam rekli, škola ima saznanja o svim navedenim dešavanjima.

- Dana 2. novembra 2023. u parku naselja, posle završetka nastave, pri odlasku kući, dogodio se incident između učenika istog odeljenja 7/4 naše škole, u kojem je učenica (12 godina) zadobila povredu nosa od strane učenika (12 godina). Odeljenski starešina je informacije o događaju dobila iz neformalnog razgovora od roditelja drugih  učenika pomenutog odeljenja - kažu oni.

Foto: Privatna arhiva

 

Na pitanje da li je dečak kažnjen, odgovaraju:

- Članom 83. stav 6. Zakona, koji je stupio na snagu 4. novembra 2023. propisano je da sa učenikom koji van prostora škole, odnosno drugog prostora u kome škola ostvaruje obrazovno-vaspitni rad, učini povredu zabrane iz člana 110–112. ovog zakona, Škola u skladu sa izveštajem spoljašnje mreže zaštite pojačava vaspitni rad, uz preduzimanje drugih aktivnosti u skladu sa propisima - kažu i dodaju:

- Tim škole za zaštitu od diskriminacije, nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja je održao sastanak 7. novembra 2023. i doneo odluku da će sa učenikom biti realizovan pojačan vaspitni rad koji će se sastojati od razgovora sa odeljenskim starešinom, pedagogom i psihologom škole. Učenik će uraditi prezentaciju vezanu za toleranciju koju će predstaviti drugovima i drugaricama svog odeljenja, a roditelji učenika će dolaziti na razgovore kod odeljenskog starešine i stručne službe.

Tim za zaštitu škole sačinio je plan podrške povređenoj učenici, dodaju oni. 

- Nastavnici će svoj vaspitno-obrazovni rad prilagoditi situaciji. Na časovima će kroz razgovor inicirati teme koje uvažavaju saradnju, toleranciju, empatiju. Pratiće se odnos među učenicima od strane odeljenskog starešine, pedagoga, psihologa - zaključili su oni u odgovoru za naš portal, koji je potpisala Uprava škole.

Foto: Youtube PrintScreen/K1

 

Dečiji psiholog Biljana Lajović ističe da je veoma važno znati da škola ne može biti odgovorna ako se nasilje desi van škole i dvorišta.

- Nadležni su policija i javni tužilac koji treba da preduzmu korake iz svoje nadležnosti. Ne treba prebacivati lopticu na školu. Škola je dužna da pojača vaspitni rad i uključi roditelje. Treba da urade analizu ponašanja deteta, utvrditi da li je dete ranije pokazivalo probleme u ponašanju, da li treba uključiti Centar za socijalni rad - rekla je ona i dodala da je najvažnije da dečak shvati šta je uradio.

Foto: Privatna arhiva

 

Na pitanje da li škola može dečaka da prebaci u drugi razred, kako devojčica ne bi sedela sa njim u istoj učionici, naša sagovornica kaže:

- Prebacivanje iz odeljenja u odeljenje je vaspitna mera i ako škola proceni da će to pomoći - može. Ali, po meni to nije rešenje. Treba pažljivo izanaliziati celu situaciju, da sednu svi da porazgovaraju i da vide da li problem može da se prebrodi. Prosto, mišljenja sam da sukobi koji se završe tehničkim merama mogu opet da buknu u nekom trenutku. Najvažnije je raditi na tome da dečak shvati da je to što je uradio pogrešno - objašnjava Lajović.

Ostavite komentar