Priče > Društvo

Žene NAJBOLJE ŽIVE u Danskoj, najlošije u Ukrajini, a evo GDE JE NA OVOJ LISTI SRBIJA

Na vrhu liste je Danska, a za žene u Evropi je pored Ukrajine najlošije na Kosovu* i u Azerbejdžanu

Izvor: K1info/euronews.rs

30/10/2023 > 11:04

podeli vest:

Žene NAJBOLJE ŽIVE u Danskoj, najlošije u Ukrajini, a evo GDE JE NA OVOJ LISTI SRBIJA
Foto: Pexels.com


Institut za žene, mir i bezbednost Univerziteta u Džordžtaunu i Institut za istraživanje mira u Oslu objavili su rezultate ovogodišnjeg istraživanja o položaju žena u svetu, obuhvativši 177 zemalja, među kojima je Srbija zauzela 32. mesto.

Euronews piše da se većina visoko rangiranih zemalja nalazi u Evropi, ali da postoje značajne varijacije od regiona do regiona. Očekivano, tamo gde je položaj žena bolji, vlada i veća stabilnost i prosperitet.

Međutim, istraživači upozoravaju da "višeslojna kriza podriva status žena i preti da unazadi decenije progresa" navodeći autoritarnost, masovna raseljavanja, razorne oružane konflikte i trajne posledice pandemije kovida kao najveće pretnje.

Oni su u obzir uzeli 13 indikatora položaja žena - od zakona o obrazovanju i zapošljavanju do percepcije bezbednosti i rasprostranjenosti rodno zasnovanog nasilja.

Na vrhu liste je Danska, sa skorom 0,932, a zatim Švajcarska, Švedska, Finska, Island i Luksemburg.

Položaj žena je najlošiji u Avganistanu, Jemenu i Centralnoafričkoj Republici, piše Euronews.

Najlošije ocenjena evropska zemlja je Ukrajina, na 117. mestu, zbog posebno niskog bezbednosnog rezultata u poređenju s drugim evropskim državama, a posle Ukrajine, najlošije rangirane zemlje u Evropi su Kosovo i Azerbejdžan.

Foto: Tanjug/AP

 

Posmatrajući evropske regione, najbolji položaj žene imaju u Skandinaviji, zatim Centralnoj Evropi i Ujedinjenom Kraljevstvu. Slede južna Evropa, istočna Evropa, Balkan i Kavkaz.

Među zemljama bivše Jugoslavije Hrvatska je najbolje rangirana (19. u Evropi, a 25. u svetu), a slede Srbija (25. u Evropi, 32. u svetu), Slovenija (29. u Evropi, 36. u svetu), Crna Gora (31. u Evropi, 41. u svetu), Severna Makedonija (33. u Evropi, 44. u svetu) i Bosna i Hercegovina (37. u Evropi, 55. u svetu). 

Kosovo je navedeno kao posebna država i na pretposlednjem je mestu evropske liste, dok na svetskoj zauzima 100. poziciju. U studiji se zaključuje da takva ocena posledica slabog obrazovanja i zapošljavanja, uz "visoke nivoe" smrtnosti porodilja na Kosovu.

Sa ocenama, rangiranjem i velikom količinom podataka, Indeks "Žene, mir i bezbednost" nudi vredan alat za ljude koji rade na ovim temama - rekla je za Euronews Elena Ortiz, vođa studije.

- Zakonodavci mogu koristiti ove podatke, kako bi otkrili gde je potrebno više resursa. Naučnici mogu da ih koriste da proučavaju trendove širom regiona, a novinari da daju kontekst i perspektivu svojim pričama - dodala je ona.

 

Ostavite komentar