Priče > Društvo

"SRBIJA VOZ" ove godine očekuje 7 milona PUTNIKA: BEOGRAD CENTAR ima sve što svaka MODERNA STANICA treba da IMA

Zoran Puzović kaže da je sama stanična zgrada velelepna i da pruža sve sadržaje koje pružaju moderne stanice u drugim evropskim gradovima

Izvor: K1info/Tanjug

21/10/2023 > 17:01

podeli vest:

"SRBIJA VOZ" ove godine očekuje 7 milona PUTNIKA: BEOGRAD CENTAR ima sve što svaka MODERNA STANICA treba da IMA
Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović


Izvršni direktor za saobraćaj i komercijalne poslove "Srbija voza" Zoran Puzović izjavio je da će sasvim sigurno mnogo veći broj putnika polaziti sa otvorene stanice Beograd centar, što je kruna jednog investicionog ciklusa, započetog modernizacijom srpske železnice još pre desetak godina.

On je za Tanjug povodom svečanog otvaranja glavne železničke stanice Beograd centar posle skoro 50 godina od početka izgradnje rekao i da je u proteklih godinu dana kroz Beograd centar prošlo dva miiona puntika, ne računajući one iz "BG voza".

- A do 2027. "Srbija voz" želi da napravi iskorak, pa ove godine očekujemo sedam milona, a za četiri godine planira se 20 miliona putnika - istakao je izvršni direktor.

Puzović je dodao da je sama stanična zgrada velelepna i da pruža sve sadržaje koje pružaju  moderne stanice u drugim evropskim gradovima i da će svakako biti jedna od najlepših u ovom delu Evrope.

- Recimo, pored onih klasičnih blagajni, gde će putnici moći da kupe karte, opremili smo stanicu i kartomatima, gde će putnici sami moći da kupe karte - rekao je on. 

Prema njegovim rečima, novina je i jedan veoma vidan infopult, gde će putnici moći da dobiju sve informacije i da se za sve što ih intersuje obrate zaposlenima.

Pored toga, kako kaže, putnici neće moći da uđu na peron koji se nalazi ispod stanične zgrade bez kupljene vozne karte, jer postoje barijere, gde će morati da izvalidiraju karte kako bi im se otvorio prolaz.

Naveo je da na stanici postoji banka, menjačnica, restorani i sve što svaka moderna stanica treba da poseduje.

Podsetio je da je pomenuti investicioni ciklus u srpskim železnicama započet izgradnjom pruge Beograd - Novi Sad

- Tu smo za godinu i po dana ostvarili izuzetne rezultate, kada smo prevezli preko pet miliona putnika, što znači da smo duplirali broj putnika u 2022. u odnosu na 2021. - rekao je Puzović.

On je dodao da se sada od Beograda do Novog Sada stiže za 35 minuta, pa se više ne isplati do tamo putovati autom.

- Ovo je zaista najkomformniji i najjeftiniji put do Begrada, što će dodatno dobiti na značaju završetkom pruge do Subotice do kraja sledeće godine - istakao je on.

Dodao je da se do polovine 2026. očekuje da će i Mađari završiti modernizaciju njihovog dela pruge, tako da će se od Beograda do Budimpešte stizati za oko tri sata i naglasio da nakon toga počinje moderniazcija južnog kraka od Beograda do Niša.

Foto: ATA Images

 

- I tu se pravi pruga kojom će vozovi moći da idu 200 kilometara na sat, pa ćemo od Subotice preko Beograda do Niša napraviti jednu kičmu, koja će povezivati Srbiju brzom prugom, a kasnije je i od Niša prema makedonskoj granici takođe u planu da se uradi jedna pruga - rekao je Puzović.

Nalgasio je da je "Srbija voz" u poslednjih 10 godina obnovila vozni park i to uz veliku pomoć Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i inifrastrukture.

- Nabavljeno je 69 voznih garnitura i gotovo je vozni park u potpunosti nov, a kolege iz Infrastruktura popravljaju pruge, pa je sada železnica prepoznata kao značajan vid prevoza - kazao je on.

Prema njegovim rečima do Prijepolja se sada stiže sa 4,5 sata, a do Užica za tri sata.

- Odnedavno su do Prijepolja uvedene duple garniture da bi se putnicima omogućilo komforminije putovanje, a to je zato što uvek pratimo potrebe putnika - poručio je Puzović. 
 

Ostavite komentar