Priče > Biznis

Srbija Voz ULAŽE 25 miliona evra u MODERNIZACIJU kapaciteta i u železničke DEPOE

Sredstva za ta ulaganja obezbeđena iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj, sa kojom "Srbija Voz" sarađuje od svog osnivanja 2015.

Izvor: K1info/Tanjug

28/09/2023 > 19:32

podeli vest:

Srbija Voz ULAŽE 25 miliona evra u MODERNIZACIJU kapaciteta i u železničke DEPOE
Foto: TANJUG/BOŠKO BUNUŠEVAC/ bs


Nacionalna kompanija za železnički prevoz putnika "Srbija Voz" će u narednom periodu uložiti novih 25 miliona evra u modernizaciju kapaciteta za održavanje vozova, od čega će najveći deo biti iskorišćen za izgradnju novog regionalnog depoa u Nišu i rehabilitaciju dva postojeća u Zemunu i Somboru, saopšteno je danas iz te kompanije.

Vršilac dužnosti generalnog direktora "Srbija Voza" Ivan Bulajić istakao je značaj ove investicije za budućnost kompanije.

- Regionalni depoi predstavljaju glavne tačke savremenog železničkog transporta, jer će se u njima vršiti kompletna tehnička kontrola i priprema vozova za saobraćaj, što je od ključne važnosti za bezbednost putničkog saobraćaja - rekao je Bulajić.

Prema njegovim rečima, deo sredstava će takođe biti usmeren na nabavku nove opreme za održavanje i nadzor, kao i na razvoj zaposlenih i nove programe dualnog obrazovanja, "jer je cilj unapređenje ne samo tehničkih nego i ljudskih kapaciteta".

Foto: Tanjug/BOŠKO BUNUŠEVAC/ bs

 

Dodao je da ulaganjem u ovaj segment poslovanja "Srbija Voz" iskazuje svoju posvećenost daljem razvoju efikasnosti i održivosti poslovanja, kao i bezbednosti putnika i korisničkog iskustva uopšte.

Bulajić je naveo da se uskoro očekuje isporuka novih vozova i završetak proširenja depoa u Zemunu, zbog čega se sada fokus prebacuje i na druge regione Srbije i vrše pripreme za otvaranje brze železničke pruge Beograd-Niš.

U saopštenju se precizira da su sredstva za ova ulaganja obezbeđena iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj, sa kojom "Srbija Voz" sarađuje od svog osnivanja 2015. godine.

Regionalni direktor EBRD-ja za Zapadni Balkan Mateo Kolanjeli naveo je da je železnički sektor jedan od glavnih prioriteta ove Banke, koja pruža podršku zemljama u regionu za unapređenje infrastrukture i usluga. 

- Na ovaj način pomažemo razvoj ekonomskih mogućnosti, jačamo regionalnu integraciju i promovišemo održiviji model transporta. Srbija Voz je dugogodišnji partner Banke i zadovoljstvo nam je da ovim značajnim projektom proširujemo saradnju, kako u smislu modernizacije trenutnog načina održavanja vozova, tako i u pogledu izgradnje kapaciteta zaposlenih - rekao je Kolanjeli.
  
 

Ostavite komentar