Priče > Društvo

Zoran Đorđević OTKRIO: Kako smo NAGOVORILI KINEZE da ulažu u Srbiji i tako dobiju PROLAZ i u EU

Sporazum o slobodnoj trgovini je veoma značajan za našu zemlju, smatra nekadašnji ekonomski savetnik Srbije u Kini

Izvor: K1info

16/10/2023 > 13:55

podeli vest:

Zoran Đorđević OTKRIO: Kako smo NAGOVORILI KINEZE da ulažu u Srbiji i tako dobiju PROLAZ i u EU
Foto: Youtube PrintScreen/K1 Televizija/Pexels


- Izuzetno je važno da se jedna mala Srbija nađe među 130 zemalja, a koja je izuzetno aktivna u ovoj kineskoj inicijativi. Znam da su na nas mnoge veće i jače zemlje bile ljubomorne, zašto smo mi prvi krenuli. Inicijativa "Pojas i put" sada podrazumeva ne samo bileteralnu saradnju, već i multirateralnu saradnju. Mi sa Kinezima imamo najbolju saradnju u Evropi - rekao je Zoran Đorđević, nekadašnji ekonomski savetnik Srbije u Kini, u jutarnjem programu "Uranak" na televiziji K1. 

Predsednici Kine i Srbije sutra potpisuju tri strateška dokumenta o zajedničkoj saradnji. Đorđević je objasnio koje benefite našoj zemlji donosi sporazum o slobodnoj trgovini i kolika je robna razmena između Srbije i Kine. Uprkos tome što je devedesetih bilo jako teško nastaviti saradnju zbog problema oko vraćanja duga, Srbija danas sa Kinom ima sjajne odnose.

Šta je Labus uradio u Kini? 

- Bio je težak put, mi smo Kinezima dugovali što su nas podržavali sa naftom i gotovinskim kreditima. Kada smo bili bombardovani, oni su se prvi javili da nam pomognu - rekao je Zoran Đorđević i dodao da je za vreme Koštunicine vladavine, nastao problem, kada je njegov zamenik Miroljub Labus insistirao da nam Kina otpiše dug:

- Tu je došlo do jedne situacije, u kojoj je on naglašavao da su oni novac davali bivšoj vlasti i da mi ne bi trebalo da im vratimo novac. Nastao je problem, jer su nam Kinezi novac pozajmili za vreme vladavine Slobodana Miloševića, koji je tada legalno bio izabran kao predsednik. Za njih to nije bio veliki novac, u pitanju je bilo 600 miliona dolara. Jedino što su od nas tražili je da priznamo da smo dužni. Bio sam im tada prevodilac i bilo je jako neprijatno. Labus je tada nastupio sa nekom nebuloznom tezom da su nam pariski i londonski klubovi oprostili neke dugove i da bi Kina trebalo to isto da uradi. Dve godine je trebalo da mi ispeglamo tu priču. Uspeli su da nam oproste pola duga - kaže Đorđević.

Nekadašnji ekonomski savetnik Srbije u Kini je gostujući u "Uranku" ispričao kako je zbog takvog Labusovog nastupa u Kini, ambasador Srbije tada imao dosta problema.

- Naš ambasador nakon tih pregovora, nije šest meseci mogao da uđe u banku. Objašnjavao sam im tada da su nas pariski i londonski klubovi zaista ucenili, samo što Labus nije na pravi način to objasnio. Kada su Kinezi izanalizirali, shvatili su da su nam oni oprostili samo neke sitne kamate, a ne glavni dug, pa su želeli da i oni idu po tom principu. Onda smo se našli na reprogramiranju dugova, što je značilo da ćemo im dug vratiti kad budemo našli načina i mogućnosti - otkrio je Zoran Đorđević.

Foto: Youtube printscreen/K1info

 
Dajte Srbiji most besplatno

Nakon tih pregovora, Narodna banka je redovno isplaćivala transakcije i krenule su druge investicije.

- Jedna inicijativa je krenula da se u Srbiji gradi, a da kineske banke daju nama kredite. Tada sam se poprilično "jeo" zbog toga, jer je moj posao bio da nabavim investicije, a Kinezi su nudili projekte u kojima se mi ponovo zadužujemo. To je bio "Pupinov most" na Dunavu, "Termoelektrana Kostolac" koja se još uvek radi i putevi. Jelo me je, jer su to bile pare sa kojima se mi ponovo zadužujemo. Dali su oni nama jako povoljne kredite, u toj situaciji ekonomskoj je bilo 2% fiksne kamate bez libora, eubora koji kada skoči, vi ste u ozbiljnoj buli. Ljudi iz te glavni banke su mi pričali da ne mogu da isfinansiraju sve to sa 2% i da moraju da se obrate Vladi, da ih ona dotira, što je na kraju i bilo tako - kaže Zoran Đorđević i dodaje:

- Kasnije, kada su te kineske firme videle kako ih srpske firme poštuju i kako su u roku završili projekte, predlagao sam im da nam besplatno naprave most, zato što će dobiti besplatnu promociju u Evropi. To je prvi kineski projekat u Evropi. Naravno da nisu želeli, jer su oni trgovci. Krenuli su da rade, pa su dobili Pelješac most, koji je evropska zajednica finansirala. Dobili su kasnije projekte u Hrvatskoj i Crnoj Gori, i tu je evropska zajednica bila jako besna, što mi uvodimo Kinu u projekte u Evropi. Projekat u Kostolcu koji se radi, odsumporavanje, filtriranje, rekonstrukcija, to je izuzetan projekat koji se radi prema nemačkim standardima  - kaže Đorđević i dodaje da je mnogo bolje krenulo, kada su se Kinezi zainteresovali za investicije:

- Uložili su u Železaru Smederevo, koja jako uspešno radi. Takođe su uložili u Bor i Majdanpek, to su krupne investicije. Sad se pojavljuje i firma iz Šantung Linglonga, koja ulaže u Zrenjaninu u najveću fabriku guma u Evropi.

Foto: Youtube printscreen/K1info

 
Zašto je važan sporazum o slobodnoj trgovini?

Zoran Đorđević je objasnio koje benefite našoj zemlji donosi sporazum o slobodnoj trgovini.

- Pre više godina, Kinezi su pokrenuli tu inicijativu, a ja sam bio lično protiv toga. Mi smo imali 20 ili 40 miliona izvoza u Kinu, a oni su imali milijardu i po. To znači da su oni na dobitku. Situacija se promenila i ove godine bi trebalo da se ostvari nekih 500 miliona izvoza, što bi bio neki istorijski rekord i to nam se onda isplati. Mislim da slobodan protok robe i proizvoda je dobra priča i on će omogućiti da se tih 500 miliona, pretvori u milijardu. Mi imamo neke atraktivne proizvode za Kinu - kazao je.

Na sednici Saveza bezbednosti, koja se održava 23. oktobra, nekadašnji ekonomski savetnik Srbije u Kini veruje da će nas Kina sigurno podržati.

- Kinezi su oprezni kada se radi o tim velikim odlukama. Mnogo puta su na tim Savetima prema nama izražavali uzdržanost. Ako je u pitanju Kosovo i naš teritorijalni suverenitet i integritet, Kinezi će sigurno pomoći. Ne verujem da će podneti neku radikalnu rezoluciju, ali će uvek biti uz nas, kao pretpostavljam i Rusija u tim ključnim interesima - zaključio je Zoran Đorđević u emisiji "Uranak" na televiziji K1.

Ostavite komentar