Vesti > Politika

I INVESTICIJE, i trgovina, i KOSMET: Maja GOJKOVIĆ zahvalila Kini na PODRŠCI, saradnji i ČELIČNOM prijateljstvu

Paviljon Srbije na ovogodišnjem sajmu CIFIT biće dobra prilika za predstavljanje naših razvojnih projekata

Izvor: K1info/Tanjug

07/09/2023 > 17:46

podeli vest:

I INVESTICIJE, i trgovina, i KOSMET: Maja GOJKOVIĆ zahvalila Kini na PODRŠCI, saradnji i ČELIČNOM prijateljstvu
Foto: Tanjug/Zoran Petrović


Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka kulture Maja Gojković sastala se danas u kineskom gradu Sjamenu, pred otvaranje  23. Međunarodnog sajma investicija i trgovine (CIFIT) sa partijskim sekretarom provincije Fuđijen Džouom Zujiom.

Gojkovićeva je zahvalila na toploj dobrodošlici i pozivu da Srbija bude drugi put zaredom počasni gost CIFIT, kao i na posebnoj časti da se kao šef delegacije Srbije obrati na svečanoj ceromiji otvaranja.

Gojkovićeva je zahvalila Kini zbog kontinuirane i čvrste podrške Srbiji u očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta, koja je za nas od neprocenjivog značaja.

Potpresednica vlade je istakla i da Srbija pruža principijelnu podršku politici Kine.

Ona je ukazala i da se Srbija sa zadovoljstvom odaziva na inacijative Kine koje za cilj imaju razvoj multilatreralne saradnje.

Prema njenim rečima, Paviljon Srbije na ovogodišnjem sajmu CIFIT biće dobra prilika za predstavljanje naših razvojnih projekata, među kojima je posebno značajan projekt Ekspo 2027. Beograd.

Gojkovićeva očekuje da će investicioni forumi koji će biti održan na sajmu dati veoma zapažene rezultate.

Foto: Tanjug/Zoran Petrović

 

Unapređenju odnosa dve zemlje, kako je navela, posebno će doprineti predstojeće učešće predsednika Aleksandra Vučića na Trećem forumu Pojas i put, na desetogodišnjicu ove velike inicijative, koji će se održati 17. i 18. oktobra u Pekingu kada će biti potpisani brojni sporazumi.

Gojkovićeva je istakla i da je Srbija zainteresovana za nove investicije Kine u našu zemlju.

Pozdravila je i jačanje saradnje dve zemlje u domenu ekonomije, ukazujući i na značaj saradnje na polju nauke i tehnologije, kao i na saradnju posebno u oblasti sprečavanja ilegalne trgovine kulturnim dobrima.

Foto: Tanjug/Zoran Petrović

 

Prema njenim rečima, značajan doprinos u domenu jačanja kulturnih veza daju kulturni centri.

Zvaničnik provincije Fuđijen Džou Zuji zahvalio je na učešću Srbije na ovom međunarodnom sajmu i naglasio da je to značajno za unapređenje odnosa dve države.

On je rekao da Kinu i Srbiju veže prijateljstvo, kao i da bliski odnosi državnog vrha i posebno dva predsednika trasiraju dalje puteve razvoja buduće saradnje.

Potvrdio je kontinuirano podršku teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije i izrazio snažan intertes za produbljenje saradnje u domenu privrede, visoke tehnologije, kulture i jačanje veza dva naroda.

Foto: Tanjug/Zoran Petrović

 

Zuji je čestitao Srbiji i na velikom uspehu i predstojećem održavanju specijalizovane izložbe EXPO 2027.

Na današnjem sastanku u Sijamenu je naglašeno i da su bilateralni odnosi Srbije i Kine najbolji u našoj istoriji i "vevremeni odnosi čeličnog prijateljstva, kako su istakla i dvojica predsednika Aleksandar Vučić i Si Đinping.

U kineskom gradu Sjamenu, u pokrajini Fuđijen, sutra počinje najveći sajam investicija na svetu, na kome će se predstaviti i Srbija.

Ostavite komentar