Vesti > Politika

VUČIĆ najavio potpisivanje VAŽNIH SPORAZUMA: U trenucima koji NISU nimalo LAKI - POSETA Kini je VAŽNA

Uoči puta u Kinu, Vučić je rekao da će potpisati dokumenta o sveukupnoj saradnji, o slobodnoj trgovini što je od posebnog značaja za Srbiju

Izvor: K1info/rts.rs

16/10/2023 > 06:57

podeli vest:

VUČIĆ najavio potpisivanje VAŽNIH SPORAZUMA: U trenucima koji NISU nimalo LAKI - POSETA Kini je VAŽNA
Foto: Tanjug/Vladimir Sporčić


Poseta Kini je veoma važna u trenucima koji nisu ni malo laki, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kome predstoji učešće na trećem forumu "Pojas i Put".

Vučić je najavio važne susrete i potpisivanje važnih sporazuma sa Kinom, ali i bilateralne susrete sa predsednikom Kine Si Đinpingom i sa Van Hu Ningom, "kineskim Kisindžerom". 

Uoči puta u Kinu, Vučić je rekao da će potpisati dokumenta o sveukupnoj saradnji, o slobodnoj trgovini, što je od posebnog značaja za našu zemlju i kliring juan za naše banke.

- To su temeljni sporazumi, a biće važnih saobraćajnih i infrastrukturnih sporazuma, od čuvenog smajlija koji povezuje Zapadnobački i Severnobanatski okrug, do Beograd-Zrenjanin-Novi Sad. To su sve veoma važne stvari za nas i pokušaćemo da dovedemo što više investitora iz Kine jer u prethodnom periodu smo malo uspeli da promenimo tu strukturu da veći broj investitora dolazi iz Azije nego ranije. I dalje je Evropa dominantna, ali ne u onoj meri u kojoj je to slučaj bio ranije. Za nas je od izuzetnog značaja da pronađemo investitore na svim stranama sveta - rekao je predsednik Srbije na svečanoj akademiji povodom 70 godina "Večernjih novosti".

O značaju Foruma govorio je i novoimenovani ambasador Kine u Beogradu Li Ming. Veruje da saradnja Srbije i Kine može da bude na još višem nivou.

- Treći forum za međunarodnu saradnju, "Pojas i Put", koji je značajan međunarodni skup, biće održan 17. i 18. oktobra u Kini. Forumu će prisustvovati predstavnici više od 130 zemalja i brojnih međunarodnih organizacija. Ove godine se navršava 10 godina od pokretanja inicijative 'Pojas i Put', što čini ovaj forum još značajnijim. Srpska strana je dobrodošla da prisustvuje trećem forumu sa delegacijom na visokom nivou. Verujem da će naše dve strane postići novi konsenzus u raznim oblastima, kao što su politika, ekonomija i trgovina, kao i kultura, i postići nove rezultate - rekao je ambasador Li Ming.

 

Ostavite komentar