Vesti > Srbija

SRBIJA i KINA ulaze u nove FUTURISTIČKE projekte: NAUKA, tehnologija i pregršt INOVACIJA u borbi protiv SIROMAŠTVA

Na čelu naše delegacije bila je ministarka Jelena Begović, dok je domaćine u Pekingu predstavljao ministar Vang

Izvor: K1info/Tanjug

11/09/2023 > 17:18

podeli vest:

SRBIJA i KINA ulaze u nove FUTURISTIČKE projekte: NAUKA, tehnologija i pregršt INOVACIJA u borbi protiv SIROMAŠTVA
Foto: Tanjug/NITRA/Zoran Petrović


Na današnjem zasedanju Srpsko-kineskog Komiteta za naučnu i tehnološku saradnju u Pekingu doneta je odluka da se objavi poziv za zajedničke istraživačko-razvojne projekte koji će dodatno osnažiti saradnju između dve zemlje tokom naredne tri godine, saopštilo je Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija.

Na čelu srpske delegacije prilikom ovog zasedanja bila je Jelena Begović, ministarka u Ministarstvu nauke, tehnološkog razvoja i inovacija dok je kinesku delegaciju predvodio kineski ministar za nauku i tehnologiju gospodin Vang.

Delegacije dve države su, kako navode iz Ministarstva, izrazile nameru da prošire saradnju u oblasti veštačke inteligencije i biotehnologije i saglasile se oko ideje korišćenja naučnog napretka u borbi protiv siromaštva.

Razmatraće se i organizovanje Međunarodnog sajma tehnike i tehnologije u Beogradu 2024. godine, navodi se u saopštenju i dodaje da će sledeća sednica Komiteta biti održana u Srbiji 2025. godine.

- Tokom današnjeg zasedanja Srpsko-kineskog Komiteta za naučnu i tehnološku saradnju otvorili smo mnoga pitanja vezana za oblasti kao što su veštačka inteligencija, biotehnologija, ali i korišćenje satelitskih podataka u različitim oblastima, uključujući i poljoprivredu - izjavila je resorna ministarka Jelena Begović.

Sastanak je održan je u okviru posete delegacije Ministarstva nauke Kini.

 

 

 

 

 

Ostavite komentar