Priče > Društvo

VREME je za HUMANOST: Mihajlu (11) je POTREBNA NAŠA pomoć da IZGOVORI SVOJU PRVU REČ

Ne priča i ne razume, a skupa genetska terapija je njegova jedina šansa. Upišite 1562 i pošaljite na 3030

Izvor: K1info

13/10/2023 > 10:00

podeli vest:

VREME je za HUMANOST: Mihajlu (11) je POTREBNA NAŠA pomoć da IZGOVORI SVOJU PRVU REČ
Foto: Privatna arhiva


Mihajlo Bajagić ima 11 godina, ali ne priča i ne razume ništa.

Ovaj autističan dečak ima intelektualne poteškoće značajnog stepena i poremećaj ponašanja, a pohađao je defektološke i logopedske tretmane poslednjih sedam godina. 

Kognitivni i govorno-jezički razvoj kod Mihajla znatno su ispod očekivanog za taj uzrast, psihomotorni razvoj je usporen, a prisutne su i poteškoće na planu ponašanja i socio-emocionalnog razvoja.

Foto: Privatna arhiva

 

Prema rečima njegovih roditelja Predraga i Bojane, ni tokom trudnoće, pa čak ni nakon porođaja ništa nije ukazivalo na ovakve komplikacije.

- Mihajlo je rođen kao zdrava beba, dobio je na rođenju ocenu 10/10 i ništa nije ukazivalo da će dete imati neki problem - objašnjava otac Predrag.

Nažalost, posle druge godine njegovog života roditelji su primetili da je averbalan, da ne razume naloge, nema pokazni gest niti kontakt očima.

Foto: Privatna arhiva

 

Fizikalnim pregledom konstatovana je blaga facijalna dismorfija, a genetički ispitivanjima konstatovana je pericentrična inverzija hromozoma 18 kod njega i majke.

Vodi se pod dijagnozom pervazivnog poremećaja sa UMNR (F84- Disordines evolutionis pervasive) koju karakterišu kvalitativna oštećenja recipročnih socijalnih interakcija i oblika komunikacije i oskudni, stereotipni, repetitivni repertoari interesovanja i aktivnosti. Konačno, 2022. godine dijagnostikovana mu je i epilepsija.

- Radili smo analize jer smo videli da ne priča, niti razume... Vodili smo ga kod logopeda, ali do sedme ili osme godine se ništa nije menjalo. Nažalost, te terapije nisu bile delotvorne. Situacija je, nažalost, i dan-danas ista. Ustanovljen je autizam i blaga retardacija. Nama je potrebno 510.000 dinara za lečenje - dodaje otac Predrag. 

Predložen je nastavak genetičkog ispitivanja koje je potrebno što pre obaviti kako bi se odredio dalji tok lečenja. Sredstva su potrebna za nastavak genetskih ispitivanja kao i za logopedske tretmane.

- Sada treba da ide da vadi krv da i da posebne genetske analize uradi naš čovek koji je u Americi trenutno, pa dalje da idemo na terapije. Prijavili smo se na "Budi human", ali uplate slabo pristižu, a vreme nam baš i nije prijatelj u ovom trenutku - kaže majka Bojana i dodaje da Mihajlo, inače, ima i starijeg brata koji je potpuno zdrav.

Mihajlu je potrebno malo novca do srećnijeg odrastanja

Ukoliko želite da pomognete Mihajlu da nastavi svoje lečenje, to možete učiniti na sledeći način:
Upišite 1562 i pošaljite na 3030

Uplatom na dinarski račun:
160-6000001725647-95

Skeniranjem NBS IPS QR koda na vašoj mBanking aplikaciji: NBS IPS QR kod

*Pristupite preko vaše mBanking aplikacije i skenirajte kod sa ekrana. Iznos je podešen na 1000 RSD, a korekcija iznosa se može uraditi u samoj aplikaciji.

Uplatom na devizni račun:
160-6000001726388-06

Ostavite komentar