Priče > Društvo

CENTAR za AUTIZAM sa SPECIJALIZOVANOM terapijskom SOBOM počeo da RADI

Otvoreni centar radi po najvećim svetskim standardima prateći savremene trendove u dijagnostici i terapiji, dostupna i genetska ispitivanja

Izvor: K1info/Tanjug

19/10/2022 > 19:51

podeli vest:

CENTAR za AUTIZAM sa SPECIJALIZOVANOM terapijskom SOBOM počeo da RADI
Foto: Tanjug printscreen


U Beogradu je Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu otvoren prvi Centar za autizam sa specijalizovanom terapijskom sobom, koji već 10 dana radi po principu dnevne bolnice u kojoj se obavlja dijagnostika i tretman dece sa autizmom.

Svakodnevno se ambulantno pregleda oko 100 pacijenata, a kod svakog desetog deteta se registruju izmene u ponasanju koje upucuju na moguci poremecaj iz spektra autizma.

Foto: Tanjug printscreen

 

- Klinika za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu je referentna ustanova za dvadesetčetvoročasovno zbrinjavanje dece i mladih sa razvojnim neurološkim i psihijatrijskim poremećajima. Organizacioni koncept Klinike omogucava multidisciplinarni pristup svakom detetu i sagledavanje od strane psihijatra, neurologa, neurofiziologa, neuropsihologa, neurooftalmologa, psihologa, logopeda, somatopeda - rekla je za Tanjug direktorka Klinike za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu Jelena Ðorđević.

- Kapaciteti Klinike za hospitalni tretman u ovom trenutku su popunjeni oko 80 odsto sa nešto većim brojem psihijatrijskih pacijenata. Pored toga, Klinika je prepoznata kao jedan od pet centara za Retke bolesti u kojoj se aktivno u ovom trenutku leči oko 50 pacijenata. Svakodnevno se ambulantno pregleda oko 100 pacijenata, a kod odprilike svakog desetog deteta se registruju izmene u ponašanju koje upućuju na mogući poremećaj iz spektra autizma.

Foto: Tanjug printscreen

 

-Poremećaji iz spektra autizma podrazumevaju širok dijapazon kliničkih karakteristika kojima se opisuju složeni neurorazvojni poremećaji definisani ponašanjem deteta koji počinju pre treče godine života. Karakteristični simptomi se definišu kroz probleme u ostvarivanju socijalizacije i komunikacije, prisustvom stereotipnih radnji, restriktivnih interesovanja i repetitivnog ponašanja - rekla je Ðorđević.

Ona je podsetila da je u skladu sa kliničkim iskustvom, na inicijativu Ministarstva Zdravlja, u saradnji sa Klinikom "Dr Laza Lazarević", na Dan mentalnog zdravlja otvoren prvi Centar za autizam.

Foto: Tanjug printscreen

 

- Centar radi po najvećim svetskim standardima, prateći savremene naučne dokaze, u dijagnostici i terapiji. Personalizovani plan tretmana podrazumeva individualno sagledavanje svakog pacijenta i izradu personalizovanog plana lečenja i pracenja sa reevaluacijom stanja i terapijskih intervencija na sest meseci.

 -U inicijalnoj fazi fokusirali smo se na nedijagnostikovane pacijente, odnosno na decu kod koje postoje sumnje na poremecaj iz spektra autizma kako bi se omogućilo rano postavljanje dijagnoze i rana terapijska intervencija - rekla je Ðorđević.

Prema njenim rečima, dijagnostikovani pacijenti koji već imaju postavljenu dijagnozu autizma prolaze reevaluaciju od strane multidisciplinarnog tima radi procene adaptibilnosti i funkcionalnog statusa.

- U okviru Centra za autizam dostupna su i genetska testiranja u onim slučajevima u kojima postoji sumnja na mogući genetski uzrok ovog poremećaja. Senzorna soba u okviru Centra za autizam je specijalizovan terapeutski prostor u kome tretman sprovode specijalno obučeni terapeuti za proces uspostavljanja senzorne integracije. Komplementarna terapijska podrška omogućena je kroz pet i hipo terapiju - navela je je ona  i dodala da klinika aktivno ucestvuje u formiranju registra dece sa autizmom. 

Tatjana Peškir predstavnica regionalnog udruženja roditelja dece sa autizmom je navela da autizam nije retka bolest i da je sve veći broj dece sa ovim oboljenjem.

 

 

 

Osnovni cilj Centra je pružanje najvišeg nivoa zdravstvene zašitite za ovu osetljivu populaciju i omogućavanje najvišeg stepena društvene integracije.

 

 

 

 

Ostavite komentar