Vesti > Srbija

HUMANITARNA ORGANIZACIJA 28. JUN prva donirala više od pola miliona dolara POMOĆI SIRIJI

Internacionalna humanitarna organizacija 28. jun je uspešno donirala 586.000 dolara humanitarne pomoći, uključujući i medicinsku pomoć

Izvor: K1info

12/09/2023 > 13:27

podeli vest:

HUMANITARNA ORGANIZACIJA 28. JUN prva donirala više od pola miliona dolara POMOĆI SIRIJI
Foto: Internacionalna humanitarna organizacija 28. jun


Internacionalna humanitarna organizacija 28. jun je uspešno donirala 586,000 dolara humanitarne pomoći, uključujući i medicinsku pomoć, Syrian Red Crescentu. U Bejrutu, glavnom gradu Libana, isporuka čeka konačno odobrenje pre nego što je poslata u regione Sirije oštećene zemljotresom.

Ovo je prva "prva pomoć" poslata iz Severne Amerike u Siriju još otkako je tamo izbio rat 2011. godine. 10. februara 2023. godine, američka vlada je podigla sankcije na humanitarnu pomoć Siriji na period od 180 dana. Ovim se ukazala prilika 28. junu i njihovim partnerima da pošalju potrebnu pomoć, koja je poslata iz Salt Lake City-a u državi Juti u aprilu. Ovaj kratki period mogućnosti od 180 dana je zahtevao ogroman trud od strane saradnika iz SAD-a, Srbije, Libana i Sirije.

Prema izvorima Ujedinjenih Nacija, odmah posle zemljotresa je Turskoj poslato preko 80,000 pojedinaca za pomoc u potrazi i spasavanju. Zbog sankcija i medjunarodne izolacije, Sirija je dobila mali procenat te pomoći; na samo 5% ostećenih mesta je poslata pomoć u istom period tokom kojeg je Turska dobila veliku pomoć.

Posledice ovog zemljotresa su dodate postojećim hitnim situacijama u zemlji – godine rata, ekonomska kriza, COVID-19 pandemija, i nedavna pojava kolere koja je maksimalno oslabila medicinske ustanove. Ti koji su uspeli da pobegnu od masovne štete zemljotresa su suoceni sa osiromašenim zdravstvenim sistemom.

VEZA SA SRBIJOM

- Srpski narod zna kako je živeti pod sankcijama i biti napušten od strane medjunarodne zajednice tokom prirodne katastrofe. Verujemo da politika ne sme da ometa humanitarnoj pomoći i zato smo se osećali prinudjenim da odreagujemo. Dobili smo spiske stvari hitno potrebnim lekarima u regionu, i neumorno smo radili zadnjih par meseci da obezbedimo što vise moguće. Ovo je naša najveća donacija van zapadnog Balkana i, u saradnji sa našim partnerima, mi smo u finalnim koracima najveće isporuke humanitarne pomoći iz Severne Amerike u Siriju od početka rata 2011. godine - naglasila je Snežana Dimitrijević, izvršni direktor 28. juna.

- Situacija u Siriji prkosi principima humanitarizma. Komplikacije u pružanju pomoci severnom delu Sirije ispituju granice ljudske empatije. Ova kriza je pokazala da se neke katastrofe smatraju više vrednim humanitarne intervencije i medijske pažnje,”rekao je predsednik i osnivač organizacije 28. jun, Filip Filipi. “Selektivna empatija je svima nama poznata iz ličnih iskustava. Kao medjunarodna humanitarna organizacija čiji je glavni operativni region oduvek bio zapadni Balkan, videli smo kako izgleda selektivna empatija u humanitarnim krizama - dodao je.

Ambasador Sirije u Srbiji, Basem Džaman Aga se sastao s direktorom 28. juna na Balkanu, Anom Marković, u Beogradu da lično izrazi zahvalnost naroda Sirije za veliku donaciju.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 28. Jun (@28jun)

ISTORIJA POMOĆI U KATASTROFAMA

28. jun je vodio medunarodni odgovor na poplave u jugoistočnoj Evropi 2014. godine sa dostavom sredstava teškom skoro 14 hiljada kilograma i vrednom više od 1,3 miliona dolara.

28. jun je me]unarodna humanitarna organizacija sa Specijalnim konsultativnim statusom u ekonomskom i socijalnom savetu Ujedinjenih Nacija. Od svog osnivanja 2012. godine, 28. jun je dostavio 250 tona humanitarnih, medicinskih i finansijskih sredstava za pomoć u katastrofama vrednih 12,8 miliona dolara zapadnom Balkanu i drugim delovima sveta.

Ostavite komentar