Priče > Društvo

Neprocenjive VINČANSKE figure ILEGALNO SE PRODAJU na internetu za OGROMAN NOVAC

Ukoliko su figure koje se ilegalno prodaju zaista poreklom iz Srbije, onda je šteta za državu nemerljiva

Autor: Telegraf

03/09/2022 > 13:17

podeli vest:

Neprocenjive VINČANSKE figure ILEGALNO SE PRODAJU na internetu za OGROMAN NOVAC
Foto: wikipedia.org


Na desetine figura koje datiraju još iz neolita, odnosno između 5.000 i 4.000 godina pre nove ere, a koje su navodno pronađene u Srbiji, dobrim delom i na vinčanskom lokalitetu Pločnik kod Prokuplja, mogu se za nekoliko hiljada dolara kupiti na sajtu aukcijske kuće Sotheby. Njihovu originalnost i poreklo stručnjaci ne mogu da potvrde sa slika na sajtu, ali ne isključuju mogućnost da su sa ovih prostora.

Adam Crnobrnja, predsednik Srpskog arheološkog društva kaže da je teško dokazivo da li su figure sa ovih prostora ili ne, i da to što na njima piše Vinča Pločnik može da označava period, a ne lokalitet.

- Institucije nemaju uvid u ilegalnu trgovinu tih predmeta i teško je znati šta je sve izneto iz zemlje. Neko to iskopa negde, uspe da prokrijumčari preko granice i proda u inostranstvu. Najveći problem je sprečiti krađu i nelegalna iskopavanja sa lokaliteta, a kada se to desi i iznese iz zemlje, teško se vraća - dodaje Crnobrnja.

Na sajtu aukcijske kuće Sotheby ispod figura piše da su 50-ih i 60-ih godina prošlog veka došle u privatne ruke najčešće kolekcionara iz Austrije, a naredni vlasnik je figuru otkupio početkom 90-ih. Predmeti izneti iz Srbije pre 1972. godine teško se mogu vratiti.

Srbija je "Konvenciju o merama za zabranu i sprečavanje nedozvoljenog uvoza i prenosa svojine kulturnih dobara" iz 1970. godine prihvatila i potpisala 2 godine kasnije, 1972. godine. Konvencija nije retroaktivna i važi za svaku zemlju od momenta kada je ona ratifikuje.

Pločnik kod Prokuplja, je najstariji metalurški lokalitet i kao takav je i najstariji industrijski centar ikada pronađen u svetu.

Foto: wikipedia.org

 

Prva iskopavanja na tom lokalitetu počela su još davne 1927. godine, tokom radova na izgradnji pruge Niš - Kosovo Polje i posle toga, u zavisnosti od finansija, rađena su periodična istraživanja.

Po mišljenju svetskih arheologa i istraživača koji se bave razvojem metalurgije u istoriji ljudske civilizacije, kod Pločnika se prvi put u Evropi, a možda i u celom svetu, topio bakar od kojeg su izrađivani upotrebni i ukrasni predmeti - više od 5.000 godina pre Hrista.

Foto: wikipedia.org

 

Arheolozi smatraju da to je bilo veliko naselje, jer su do sada otkrivene i velike keramičarske radionice i pronađen je veliki broj predmeta iz tog perioda.

Da li se radi o autentičnim figurama ili su u pitanju kopije, da li su iz Srbije ili drugih zemalja u okruženju, kako su figure iz Srbije od neprocenjive vrednosti za arheologiju došle u privatno vlasništvo stranih aukcijskih kuća, niko zvanično ne može da kaže, ali ukoliko se radi o orginalima, onda je šteta mnogo veća za državu od one za koliko se te figure mogu prodati.

Foto: wikipedia.org

 

 

Ostavite komentar