Priče > Društvo

ČEKANJU POŠILJKI IZ INOSTRANSTVA bliži se KRAJ? Nadležni obećali REŠENJE, POŠTA I CARINA potpisali Memorandum

Pošta Srbije i Uprava carine potpisale Memorandum o razumevanju i unapređenju poslovne saradnje

Izvor: K1info

14/09/2023 > 11:11

podeli vest:

ČEKANJU POŠILJKI IZ INOSTRANSTVA bliži se KRAJ? Nadležni obećali REŠENJE, POŠTA I CARINA potpisali Memorandum
Foto: Freepik.com


Građani su besni, jer roba koju su poručili iz inostranstva predugo stoji zarobljena u pošti ili na carini u Srbiji, čak i više od 20 dana. Na ovaj problem ukazao je i jedan naš čitalac, a K1 info ispitao je zbog čega je to tako. Odgovor koji smo dobili nije u tom momentu puno pomogao, ali je samo nekoliko dana kasnije osvanula jedna ohrabrujuća vest, možda baš zahvaljući našem tekstu.

Naime, direktori JP "Pošta Srbije" Zoran Đorđević i Uprave carina Branko Radujko, potpisali su Memorandum o razumevanju i unapređenju poslovne saradnje, čiji je cilj ubrzanje i olakšanje prometa pošiljaka u međunarodnom poštanskom saobraćaju.

Potpisivanje Memoranduma je kruna projekta "Obrada podataka pre prispeća poštanskih pošiljaka u Srbiju" na kome su prethodne dve godine zajedno radili eksperti Pošte Srbije i Carine kroz globalni program Alijansa za trgovinske olakšice koji sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ.

S obzirom na to da je prethodnih godina došlo do ekspanzije kupovine preko interneta, broj poštanskih pošiljaka se višestruko uvećao, pa će modernizacija poslovnih procesa, koja podrazumeva uvođenje automatizacije u transportne, sortirne i carinske postupke, dovesti do smanjenja vremena neophodnog za obradu pristiglih pošiljaka kojih je iz dana u dan sve više.

To je moguće postići primenom najsavremenijih informacionih tehnologija (novih IT aplikacija, kao i skenera za pregled pošiljaka). 

Očekuje se da će uvođenje digitalizovanog postupka obrade podataka o pošiljkama pre dopremanja omogućiti da se one po prispeću odmah prosleđuju ka primaocima, ukoliko nisu izdvojene za carinsku kontrolu.

Foto: Shutterstock

 

Na taj način značajno će se smanjiti ukupno vreme njihovog zadržavanja, što predstavlja glavni benefit za korisnike, poručuju iz JP "Pošta Srbije".

Projekat "Obrada podataka pre prispeća poštanskih pošiljaka u Srbiju" koji GIZ sprovodi u okviru Nemačke razvojne saradnje u Srbiji fokusira se na sprovođenje mera trgovinskih olakšica u Srbiji.

Projekat pruža podršku kroz razvoj softvera za razmenu elektronskih podataka pre prispeća poštanskih pošiljaka, nabavku prateće opreme, unapređenje kapaciteta za upravljanje rizicima i prilagođavanje pravne regulative koja prati razmenu podataka.

Proces razvoja i zaključenja Memoranduma o razumevanju i unapređenju poslovne saradnje između Uprave carina i Pošte Srbije podržala je i Kancelarija Ujedinjenih nacija za borbu protiv droge i kriminala, posebno u delu koji se tiče bezbednosti i sigurnosti, pošto će to doprineti razvoju analize i upravljanju rizicima, a samim tim i adekvatnom odgovoru na nezakonitu trgovinu i pokušaje krijumčarenja putem poštanskih pošiljaka.

Potpisivanjem Memoranduma ozvaničen je prvi korak ka primeni unapređenih tehnoloških rešenja u procesu dopremanja poštanskih pošiljaka, pa sledi njihovo testiranje, dok se početak primene novih IT aplikacija i poslovnih procesa očekuje početkom naredne godine.

Ostavite komentar