Priče > Društvo

Naručili ste ROBU IZ INOSTRANSTVA, ali je konačni ceh mnogo VEĆI OD OČEKIVANOG - ovo je RAZLOG

Uprava carina razjasnila je na koju robu se plaćaju uvozne dažbine i kako se određuje vrednost carine

Autor: Katarina Milanović

26/02/2023 > 12:21

podeli vest:

Naručili ste ROBU IZ INOSTRANSTVA, ali je konačni ceh mnogo VEĆI OD OČEKIVANOG - ovo je RAZLOG
Foto: Freepik.com


Kupovina preko internet uzela je maha i u Srbiji, a kupci se sve češće odlučuju da raznoliku robu poručuju iz inostranstva zbog mnogo nižih cena nego u domaćim trgovinama.

Dodatnu pogodnost čini to što neki od najvećih stranih sajtova sa kojih Srbi najčešće poručuju nude i kupovinu određenih artikala bez troškova transporta, a spisak te “povlašćene” robe nije mali.

Međutim, desi se da konačni ceh bude mnogo veći nego što je kupac očekivao da će biti u trenutku kada je poručio robu.

Jedan od razloga za to je i - carina.

Našoj redakciji javio se nezadovoljni kupac koji je preko jednog sajta poručio dres. 

- Poručio sam dres Mančester junajteda iz oficijalne prodavnice ovog fudbalskog kluba, čija je cena bila 45 evra. Međutim, kada mi je paket stigao, morao sam da doplatim još 980 dinara za carinu ili šta već. Nije mi jasno kako se nekada to plaća, a nekad ne. Prilično sam siguran da kada poručujem sa Ali expressa nemam dodatnih troškova. Kako je to moguće? - zapitao se on.

A odgovore na pitanja od čega zavisi da li ćemo i koliko platiti carinu potražili smo u Upravi carina.

- Na svu robu kupljenu preko interneta, čija je vrednost veća od 50 evra, plaćaju se uvozne dažbine (carina i PDV), a vrednost pošiljke je jedini kriterijum za naplatu istih. Ono što treba imati u vidu je da se i na pošiljke male vrednosti, odnosno manje od 50 evra, naplaćuje PDV u iznosu od 20 odsto u odnosu na vrednost robe. Ali se, u slučaju tih pošiljaka, carina ne naplaćuje - objašnjavaju oni za K1info.rs.

Foto: Freepik.com

 

Na pitanje da li sva roba podleže carini ili postoje neki izuzeci, u Upravi carina kažu:

- Vrsta robe apsolutno nema uticaja na naplatu uvoznih dažbina, već je to isključivo njena vrednost. Carinsko i poresko oslobođenje propisano je samo za pošiljke male vrednosti koje domaći i strani državljani besplatno primaju od fizičkog lica iz inostranstva (prijatelja, rođaka), pod uslovom da te pošiljke nisu komercijalne prirode i da njihova vrednost ne prelazi iznos od 70 evra - kažu oni.

Kako se građani žale da se nekad carina plati više nego sam artikal, pitali smo ih kako se određuje vrednost carine.

- Dešava se da pošiljke sa robom kupljenom preko interneta pristižu bez prateće fakture, na osnovu koje bi se nedvosmisleno mogla ustanoviti njena vrednost. U takvim okolnostima carinski službenici koriste druge metode utvrđivanja vrednosti, odnosno koriste podatke o vrednosti kojima raspolažu, kao što su npr. podaci o cenama istovetne ili slične robe - napominju oni za naš portal i dodaju:

- Može da se desi i da je roba kupljena na akcijama, koje više ne postoje u trenutku kada ona pristigne na carinjenje, a ako uz robu nema računa postoji mogućnost da osnovica za carinjenje bude viša, jer carinik nema načina da zna da li je roba kupljena sa popustom. Dešava se i da dođe do nenamerne greške, zbog čega uvek savetujemo građanima da pre izmirivanja carinskog duga zahtevaju od poštanskog službenika na uvid obračun uvoznih dažbina i ukoliko na njega imaju primedbe, mogu da ulože prigovor nadležnoj carinarnici.

Savetuje se oprez

Na pitanje da li je trgovac dužan pre poručivanja robe da kupca obavesti da će platiti carinu, oni odgovaraju:

- Ne ulazeći u to šta su obaveze trgovaca, savet za građane koji kupuju preko interneta je da pre svega budu oprezni i da ne dozvole da budu žrtve sve učestalijih prevara. Osim što treba voditi računa da sajtovi sa kojih se kupuje budu pouzdani, od prodavca treba zahtevati da robu u pošiljkama obavezno prati račun, kao dokaz njene vrednosti - ističu u Upravi carina.

Oni napominju da se uvozne dažbine na pošiljke koje fizička lica primaju iz inostranstva u poštanskom saobraćaju, čija vrednost ne prelazi 3.000 evra, obračunavaju primenom jedinstvene stope carine u visini od 10 odsto, a na ocarinjenu vrednost obračunava se pripadajuća stopa PDV. 

- Pritom se za poštanske pošiljke koje podležu naplati uvoznih dažbina, carinska osnovica uvećava se za troškove transporta i poštarine. Treba imati u vidu da se cene usluga poštanskih operatora bitno razlikuju, tako da i o tome treba voditi računa pri poručivanju robe preko internet - rekli su u Upravi carina za K1info.rs.

 

Ostavite komentar