Priče > Društvo

Anne Marie Ćurčić o BOLU koji je preplavio Srbiju: TRAGEDIJA u školi je prirodna POSLEDICA jednog ĆUTANJA

Novinarka kaže da su mediji pali na ispitu elementarne ljudskosti

Izvor: K1info

04/05/2023 > 18:24

podeli vest:

Anne Marie Ćurčić o BOLU koji je preplavio Srbiju: TRAGEDIJA u školi je prirodna POSLEDICA jednog ĆUTANJA
Foto: PrintscreenYoutube/Nesalomivi


U Beogradu se 3. maja dogodila jedna od najvećih tragedija u Srbiji. Učenik, 14-godišnji K.K, ušao je u hol škole "Vladislav Ribnikar" na Vračaru i iz pištolja usmrtio osmoro đaka i pripadnika obezbeđenja, dok je nastavnicu istorije i šestoro đaka ranio.

Mediji su u tom momentu na razne načine prenosili polovične i nepotvrđene informacije. Novinarka Anne Marie Ćurčić, koja je i sama 2018. godine, doživela veliku tragediju i gubitak ćerke Marije, koja je u 25. godini oduzela sebi život, u emisiji Kec na jedanaest na televiziji K1, ističe, da su mediji po ko zna koji put pali na ispitu ljudskosti.

- Po ko zna koji put smo svedoci neprofesionalnog, senzacionalnog izveštavanja o najtežim mogućim tragedijama koje su se dogodile. Otvorite priručnik, odnosno etički kodeks novinara Srbije, kako se izveštava u ovakvim situacijama. Postoji Zakon o medijima u javnom informisanju, koji je jasan. Pročitajte konvenciju o pravima deteta, koju smo kao država potpisali koja je takođe kristalno jasna. Ne možemo naći nikakav izgovor na koji većina medija izveštava o tragičnim događajima koji uključuju ljudsku patnju i bol. Bojim se da smo i ovoga puta, kao mediji pali na ispitu, ne samo na polju profesionalnog izveštavanja, već i na polju elementarne ljudskosti. Nije samo odgovornost na novinarima koji odlaze na teren, već na glavnim i odgovornim urednicima medija, koji daju smernice o tome, na koji način treba izveštavati.

Foto: K1TV

 

Anne Marie Ćurčić, kao i cela Srbija, ostala je u šoku nakon tragedije koja se dogodila u OŠ "Vladislav Ribnikar"

- Svi smo u stanju šoku, ovo je nepojmljiva tragedija. Sve to ide u prilog tezi, da se ovakve stvari ne dešavaju samo nekom drugom, tamo u Americi. Mi moramo biti svesni, da živimo u nasilnim vremenima i nasilnom društvu. Mi smo normalizovali nasilje u ovoj zemlji. Često su, sa punim pravom na meti tabloidi i rijaliti programi, ali dovoljno je uključiti i prenos sednice Skupštine i videti koliko agresije i verbalnog nasilja je prisutno u našem javnom govoru. Ovo su samo prirodne posledice jednog ćutanja i zabijanje glave u pesak pred svim devijacijama koje su prisutne u našem društvu, a protiv kojih se nedovoljno borimo, ne radimo dovoljno na prevenciji nasilja. Da li smo danas uputili pitanje kao novinari na adresu Ministarstva prosvete, da li su škole dobila uputstva kako da o ovom užasu koji se dogodio razgovaraju sa decom, imaju li preporuke za roditelje, da li se i kakvi protokoli primenjuju u smislu pružanja psihološke podrške ne samo u Ribnikaru, već i u svim osnovnim i srednjim školama Srbije? Jedine preporuke koje su nastavnici dobili je da čas počne minutom ćutanja, ja mislim da to nije dovoljno.

Kao roditelji, koji je i sam doživeo tragediju ističe, da u porodicama mora više da se razgovara sa decom i da ne smeju da postoje tabu teme.

- Moramo da učimo i sebe same kao odrasle i svoju decu, da otvoreno razgovaramo o onome što osećamo. Nacionalnim programom za zaštitu mentalnog zdravlja građana Srbije za period 2019. – 2026. godine, predviđeno je da se u škole uvede predmet mentalnog zdravlja, odnosno higijene. To je pravi put, moramo se edukovati. Edukacija je ključ efikasne prevencije. Mnogo toga možemo uraditi i ova tragedija će nas, ja se iskreno nadam, navesti da uvodimo korenite promene u obrazovnom sistemu.

Annie Marie Ćurčić, kao profesionalni novinar naglašava, da mediji moraju da daju glas struci.

- Ono što mi kao novinari možemo da uradimo je, da damo glas struci. Profesionalci su ti, kojima u svakom trenutku možemo da se obratimo. Psiholozi i pedagozi nisu tu samo da decu šaljemo po kazni. Percepcija naša je pogrešna. Moramo da znamo da nije sramota potražiti pomoć. U ovom trenutku, zaista kao mediji, možemo značajno doprineti u tematici izmene tog stava – zaključila je u emisiji Kec na jedanaest na televiziji K1.

 

Ostavite komentar