Priče > Društvo

Razgovarajte, RAZGOVARAJTE sa SVOJOM decom...

Danas možete da gledate sadržaje bez cenzure non-stop, a to je ozbiljan problem, jer mnogi roditelji nemaju kontrolu nad time šta deca rade

Izvor: K1info/Tanjug

04/05/2023 > 08:12

podeli vest:

Razgovarajte, RAZGOVARAJTE sa SVOJOM decom...
Foto: Tanjug/Vladimir Sporčić


Predsednica udruženja "Mame su zakon" Tatjana Macura izjavila je, povodom tragedije u OŠ "Vladislav Ribnikar", da ono što porodice najpre treba da urade jeste da razgovaraju sa decom i da je više nego ikad važno da se "stepen poverenja" podigne na što je moguće viši nivo.

Macura je istakla da deca danas malo prate tradicionalne medije, ali da na društvenim mrežama mogu da vide odraz onoga što se dešava u stvarnom životu.

- Mi smo kao deca više gledali televiziju, dok deca danas gledaju društvene mreže. S tim što na društvenim mrežama ima sadržaja koji su preslikani sa televizija, koje koriste nacionalnu frekvenciju. Vi danas možete da gledate sadržaje bez cenzure non-stop, a to je ozbiljan problem, jer mnogi roditelji nemaju kontrolu nad time šta im deca gledaju i na televiziji i na mrežama - rekla je ona.

Macura je ocenila da roditelji, možda iz opreznosti da ne naruše dečiju privatnost, nemaju punu informaciju o tome kakav sadržaj konzumiraju njihova deca.

- Ja apelujem na roditelje da da ne ulaze u neku duboku privatnost, ali da mogu da isprate koje to influensere deca prate, to izokola možete da saznate, i da sa decom možete da razgovarate o tome kakav sadržaj prate - rekla je Macura.

Istakla je da je u istraživanju koje je sprovelo njeno udruženje naznačeno da se devojčice koje su bile izložene nekoj vrsti nasilja u tri od četiri slučaja nikome nisu obratile za pomoć.

- One nikada, čak ni sa porodicom, to nisu podelile. Suština je u tome da se razgovara. Svako ko ima decu školskog uzrasta mora razgovarati s decom i da se ne stigmatizuju ljudi koji potraže pomoć psihologa - rekla je ona i dodala da u porodicama u kojima postoji otvoren razgovor, deca jasnije razlučuju šta je dobro, a šta loše.

 

Ostavite komentar