Priče > Društvo

Prosečno ŠKOLOVANJE u Srbiji košta 34.000 evra: A ko su "STUDENTI KOJE SU POJELI SKAKAVCI"?

Najskuplje je dobiti stomatologa, a "najjeftinije" diplomca sa društvenih nauka

Izvor: K1info/Tanjug

21/02/2023 > 18:41

podeli vest:

Prosečno ŠKOLOVANJE u Srbiji košta 34.000 evra: A ko su "STUDENTI KOJE SU POJELI SKAKAVCI"?
Foto: Tanjug/Nebojša Raus


Školovanje jedne osobe u Srbiji od predškolskog obrazovanja do završenih studija u proseku košta oko 34.000 evra, u zavisnosti od izabrane srednje škole i fakulteta, pokazalo je istraživanje Instituta za razvoj i inovacije.

Prema rezultatima tog istraživanja, koje je rađeno na osnovu ekonomskih i statističkih podataka, najviše košta školovanje studenta koji je završio osnovne studije stomatologije i do 70.000 evra.

Obračunom makroekonomskih podataka iz BDP-a, koje smo prilagodili razlikama cena ovih godina, dođete do podatka da prosečan diplomac društvo u Srbiji košta 34.000 evra. U tu sumu ulazi i ono što ulažu država i roditelji kroz opremanje, privatne časove i plaćanje stanarine - rekao je Nenad Jevtović, iz Instituta za razvoj i inovacije.

Na konstataciju da stomatološko obrazovanje u Srbiji košta i do 70.000 evra, kazao je da je to poražavajuće, pogotovo ako mladi posle toga odlaze iz zemlje.

- Najskuplje je dobiti stomatologa, jer je duže studiranje, potrebni su posebni uslovi, dok je "najjeftinije" dobiti diplomca sa društvenih nauka - rekao je Jevtović.

On procenjuje da u Srbiji postoji stroga podela na porodice koje su svesne da obrazovanjem ulažu u budućnost svoje dece i oni koje tu svest nemaju.

- Mislim da bi trebalo da pomognemo tim porodicama koje, da li zbog materijalnog stanja ili ruralnog područja, ne shvataju koliko je obrazovanje važno - kazao je Jevtović.

Foto: Shutterstock

 

Kazao je i da fakultetima nisu odgovarajuće kvote o broju studenata i dodao:

- Skovali smo termin "studenti koje su pojeli skakavci" - to su studenti koji izaberu manje perspektivne fakultete koji imaju kvote, ali koja je perspektiva posle završenog fakulteta, da li su spremni za tu struku ili su u tzv. "niti položaju"? - kaže on. 

Objasnio je i da "niti grupa" je deo populacije od 176.000 mladih između 18 i 24 godine, a koji se, prema poslednjim podacima, niti školuju niti rade, vrlo su osetljivi i treba im se, kaže, posvetiti. 

On ocenjuje da je obrazovanje u Srbiji sve popularnije u regionu, zbog relativnog kvaliteta pre svega Univerziteta u Beogradu i Novom Sadu. 

- To vidimo po podacima o broju studenata koji dolaze u Srbiju da studiraju, to je pozitivno za našu ekonomiju, ali je to kompleksno pitanje jer Srbija "crpi" region i to može imati dalokosežne posledice - kazao je Jevtović.

 


 

 

Ostavite komentar