Vesti > Srbija

Štrajk PROSVETARA protiv NASILJA u ŠKOLAMA - neki đaci neće IMATI ČASOVE, a neki će gubiti samo jedan

Da li će sutra učenici pohađati nastavu ili ne zavisi od toga kom sindikatu pripada škola

Izvor: K1info/blic.rs

30/11/2022 > 22:21

podeli vest:

Štrajk PROSVETARA protiv NASILJA u ŠKOLAMA - neki đaci neće IMATI ČASOVE, a neki će gubiti samo jedan
Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović


Učitelji, nastavnici i profesori u osnovnim i srednjim školama u Srbiji sutra će štrajkovati zbog povećanog nasilja u obrazovnim instituacijama.

Dok pojedini đaci sutra uopšte neće pohađati nastavu, drugi će "gubiti" samo jedan čas.

Koja škola neće raditi ceo dan, a koja samo tokom jednog školskog časa zavisi od toga kom sindikatu pripadaju radnici.

Predstavnici Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije pozvali su sve nastavnike i ostale sindikate da im se tokom 1. decembra u 12 sati pridruže u akciji pod nazivom "Stop nasilju u školama".

Predsednica ovog sindikata Jasna Janković je istakla kako je trenutno stanje u srpskim školama katastrofalno. Ona je objasnila da u školama Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije 1. decembra neće biti nastave.

- Moramo jasno i glasno da kažemo stop nasilju u školama. Poslednjih godina i decenija imali smo previše slučajeva nasilja, kako vršnjačkog, tako i nad nastavnicima, profesorima, direktorima, tetkicama, svima zaposlenima u školama i obrazovnim institucijama. Nema časova 1. decembra 2022. godine. Pozvali smo naše članove da izađu na ulice i trgove Srbije i odazvalo nam se 47 mesta - rekla je ona.

Jankovićeva je još dodala kako potpuna obustava tokom sutrašnjeg dana u određenim školama zavisi od toga za koji se sindikat ta škola opredelila.

Granski sindikat prosvetnih radnika Srbije "Nezavisnost" ne učestvuje u pomenutoj akciji "Stop nasilju u školama", već kažu da tokom tog dana imaju svoj protest.

- Naš sindikat tokom 1. decembra organizuje štrajk upozorenja, koji mi pripremamo sa drugim javnim službama, a na kom želimo da iskažemo nezadovoljstvo. Nastava će u školama koje su pod našim sindikatom biti obustavljena jedino tokom prvog časa prve i druge smene, odnosno, za vreme jednog časa onda kada o tome odluče sve škole i ustanove koje u štrajku učestvuju pojedinačno, kako to njima najviše odgovara - objašnjava za "Blic" predsednik sindikata "Nezavisnost" Srđan Slović.

Kako je Slović dalje istakao, u štrajku upozorenja koje organizuje sindikat "Nezavisnost" tokom 1. decembra učestvovaće preko 300 škola širom Srbije, 30 predškolskih ustanova, domovi učenika i studenata.

Preostala dva reprezentativna sindikata nisu se oglašavala po ovom pitanju.

Pet škola u Novom Pazaru sutra ne radi

Nastave zasigurno tokom akcije neće biti u pet novopazarskih škola, što je i potvrdio poverenik Unije SPRS za ovaj grad, Elvis Divanefendić.

U znak solidarnosti sa prosvetnim radnicima koji su žrtve nasilja, kako je istakao, nastave 1. decembra neće biti u osnovnoj školi "Vuk Karadžić" i "Desanka Maksimović", te srednjoj Medicinskoj školi "Dva heroja", Tehničkoj školi "Izudin Šušević" i Školi za dizajn.

 

 

 

Ostavite komentar