Vesti > Svet

RUSKI PATRIJARH ČESTITAO VASKRS! U poruci VERNICIMA objasnio snažno značenje reči "HRISTOS VOSKRESE"

Prema njegovim rečima, Vaskrsenje Hristovo je kamen temeljac pravoslavne vere

Izvor: K1info

Autor: Kristina Jokić

04/05/2024 > 16:25

podeli vest:

RUSKI PATRIJARH ČESTITAO VASKRS! U poruci VERNICIMA objasnio snažno značenje reči "HRISTOS VOSKRESE"
Foto: Tanjug/AP


Patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril čestitao je vernicima predstojeći praznik Vaskrsenja Hristovog i napomenuo da svest o ljubavi Božijoj daje snagu da se prevaziđu najteža psihička stanja i teške okolnosti, navodi se u Vaskršnjoj poslanici.

- Hristos Voskrese! Te dve reči daju toliku snagu da iz njih lica ljudi blistaju duhovnom radošću i stvarnost oko nas bukvalno se preobražava. Ovaploćenjem, stradanjem i trodnevnim uspenjem, naš Spasitelj obnavlja čovekovu prirodu, izbavlja nas od greha i smrti, otvara ljudima vrata Nebeskog carstva i pokazuje nam put jedinstva sa Tvorcem. U Hristu, koji je pomirio svet sa Bogom, dobijamo priliku da dobijemo usinovljenje i opravdanje, da steknemo život večni - napisao je patrijarh Kiril.

Prema njegovim rečima, Vaskrsenje Hristovo je kamen temeljac pravoslavne vere, prenosi Sputnjik.

- Uskrsnuće Hristovo pretvara smrt u besmrtnost, tugu u radost, propast u nadu. Na Krstu i u Vaskrsenju otkriva nam se Bog beskrajne dobrote i savršene ljubavi što nas podstiče na zahvalnost Stvoritelju i daje snagu da prevaziđemo najteža duševna stanja i teške okolnosti, uzdiže nas iznad vreve svakodnevice, pomaže ispravljanju prethodnih grešaka i uništava malodušnost koja nas sprečava da živimo punopravno i da se duhovno razvijamo - naveo je on.

Ruski patrijarh je podsetio da Vaskrsenje Hristovo svedoči o predstojećem opštem vaskrsenju svih mrtvih.

- Neka praznik Vaskrsenja Gospoda Isusa bude stalni podsetnik na ova istinita Božanska obećanja koja nam daju nadu i snagu u najtežim trenucima. Neka nas sve ovo slavlje nadahne da živimo u veri i ljubavi, znajući da ni smrt, ni stradanje, ni zlo ne mogu nas savladati ako smo sa Hristom i u Hristu, koji je pobedio greh, smrt i svaku nepravdu. Proslavimo Pashu Gospodnju čistotom života, dobrim ponašanjem i dobrim delima - zaključio je ruski patrijarh.

Ostavite komentar