Priče > Društvo

Forum srednjih stručnih škola traži: OTKAZ direktoru TEHNIČKE ŠKOLE, dosta je PONIŽAVANJA NASTAVNIKA

Forum srednjih stručnih škola smatra da je skandalozno da neko ko je direktor škole ne zna vođenje disciplinskog postupka

Izvor: K1info

03/02/2023 > 12:28

podeli vest:

Forum srednjih stručnih škola traži: OTKAZ direktoru TEHNIČKE ŠKOLE, dosta je PONIŽAVANJA NASTAVNIKA
Foto: Youtube PrintScreen


Povodom informacije da su učenici Tehničke škole u Trsteniku, koji su izbačeni iz škole jer su maltretirali nastavnicu engleskog jezika, vraćeni u školu zbog proceduralnih grešaka načinjenih tokom isključenja, Forum srednjih stručnih škola traži odgovornost  za svakog zaposlenog u obrazovanju, ali i za učenike.

- Dosta nam je ponižavanja, degradiranja, nipodaštavanja časti i ugleda nastavnika, kao što nam je preko glave i činjenica da ovakvi slučajevi iz dana u dan prolaze nekažnjeno - kaže Milorad Antić, predsednik Foruma srednjih stručnih škola Beograda.

Oni kažu da iako je Nastavničko veće krajem novembra prošle godine donelo odluku da se trojica učenika koji su izmakli stolicu profesorki engleskog jezika i sve to snimali, isključe iz škole, oni su, odlukom, prosvetne inspekcije, zbog, kako stoji u obrazloženju, proceduralnih grešaka, vraćeni u školu.

Forum srednjih stručnih škola smatra da je skandalozno da neko ko je direktor škole ne zna osnovne stvari u obrazovanju,
upravljanje školom i vođenje disciplinskog postupka.

- Ne tražimo smenu, već ono što zakon u ovakvim slučajevima predviđa, a to je poštovanje člana 119. Zakona o osnovama sistema obrazovanja, i tačke 9a ovog akta koji kaže: Da se obrazuje komisija za vođenje disciplinskog postupka protiv direktora i donese odluka o odgovornosti. U ovom slučaju, najpravednija odluka bi bila da direktor Tehničke škole u Trsteniku dobije otkaz. Znamo da ovakva šteta koja je naneta prosvetnim radnicima, koji su zabrinuti zbog svakodnevnog nasilja nad njima, ne bi bila odgovarajuća, ali bi koliko, toliko ukazala na postojanje nekog vida odgovornosti - dodaju u Forumu.

Podsetimo, učenici su vraćeni u školi nakon što im je školski odbor usvojio žalbu na rešenje direktora o isključenju iz škole, a upravo zbog proceduralnih grešaka koje je napravio direktor škole Milan Glidžić. Profesorka je i dalje na bolovanju.

 


 

 

Ostavite komentar