Priče > Društvo

STOP korupciji u PROSVETI: Kavčić OSLOBOĐEN po tužbi IZDAVAČKE KUĆE Klet

Klet je tužio Kavčića za povredu poslovnog ugleda jer je javno govorio da se udžbenici u osnovnim školama u Srbiji biraju korupcijom

Izvor: K1info/Tanjug

06/02/2023 > 19:46

podeli vest:

STOP korupciji u PROSVETI: Kavčić OSLOBOĐEN po tužbi IZDAVAČKE KUĆE Klet
Foto: Tanjug/Miloš Milivojević


Treći osnovni sud u Beogradu oslobodio je danas profesora Aleka Kavčića po tužbi koju je protiv njega podnela izdavačka kuća Klet, za povredu poslovnog ugleda, saopštila je danas Fondacija Aleka Kavčića. 

U saopstenju se podseća da je ova izdavačka kuća tužila profesora Kavčića za povredu poslovnog ugleda jer je javno govorio da se udžbenici u osnovnim školama u Srbiji biraju korupcijom.

Kako preciziraju u saopštenju, ovom presudom dokazano je da, javno oglašavanje izdavačke kuće Klet u kojoj pozivaju učitelje da "naruče 20 udžbeničkih kompleta", a da će oni, za uzvrat, dobiti tablet, "koruptivno delovanje".

Takođe, navode da je dokazano da su Klet, Freska i Novi Logos tri pravno povezana lica, i da imaju dominantan položaj na tržištu.

Izjavu profesora Kavčića da je Klet deo nemačke grupacije sud je takođe potvrdio, a kako navode u saopštenju njihov dominantan položaj na tržištu udžbenika potvrdila je i Komisija za zaštitu konkurencije.

Oni smatraju i da je ovom presudom potvrđeno da profesor i osnivač fondacije Kavčić, podiže stepen svesti o značaju prosvete, te da su njegove tvrdnje o korupciji prilikom izbora udžbenika istinite, kao i da on nije nikakva konkurencija izdavačkoj kući Klet, jer je, kako navode, njihov prevashodni cilj profit, dok je Fondacija potpuno besplatno podelila više od 50.000 originalnih štampanih izdanja udžbenika.

 

 

Ostavite komentar