Kultura > Knjige

NIN dodelio nagrade za ROMAN i ličnost GODINE: Buran APLAUZ u Ateljeu 212

Časopis je nedavno praslavio 88. rođendan, pa je urednik Milan Ćulibrk zaključio - "da nije valjalo, ne bi toliko dugo ni trajalo"

Izvor: K1info/Tanjug

30/01/2023 > 21:33

podeli vest:

NIN dodelio nagrade za ROMAN i ličnost GODINE: Buran APLAUZ u Ateljeu 212
Foto: Tanjug/Miloš Milivojević


U svom obraćanju, Vukićević se, između ostalih, zahvalila časopisu NIN "koji je opstao, sačuvao sebe i nagradu".

- U okviru tog očuvanja postoje dva egzotična svojstva - kontinuitet i prestiž. Osećam se kao deo tog kontinuiteta, a nagrada je prestižna - rekla je Vukićević, nagrađena aplauzima ispunjene dvorane.

Vukićević je izrazila zahvalnosti i svim piscima koji su deo književne scene, a posebno onima koji su ušli u izbor za NIN nagradu, kao i članovima žirija.

- Pre svega troma koji su glasali za mene, zato što su pametni, što su me obasjali, zbog hrabrosti i poštenja, što su ukazali na nešto novo. Ova knjiga je vesnica jedne nove paradigme. Vreme će pokazati - navela je dobitnica.

Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

Danica Vukićević, dobitnica NIN-ove nagrade za roman "Unutrašnje more"

Vukićević se zahvalila i članovima žirija koji nisu glasali za nju jer su "pokazali drugačiji književni ukus".

- Treba da verujemo u sebe, jer sam ja primer nekog ko je sve vreme iz čista mira verovala u sebe. Živela ljubav i književnost - rekla je Vukićević.

Članica žirija NIN nagrade Žarka Svirćev pročitala je obrazloženje u kome se ističe da je "Unutrašnje more" "roman nas, danas i ovde, naše epohalne situacije i iskustva".

Kako je navedeno, Vukićević koristi britki, suptilan i tenzičan jezik, a roman "dodnosi veliko zadovoljstvo čitanja" i pokazuje da "u našoj kutluri postoje autorski glasovi koji uspevaju da našu svakodnevnicu prikažu iz silovite perspektive".

Redakcija NIN-a donela je odluku da ličnost 2022. godine bude osnivač "Fondacije Alek Kavčić", koja se bavi promocijom obrazovanja i nauke, a Kavčiću je priznanje uručio urednik časopisa NIN Milan Ćulibrk.

Prema njegovim rečima, Kavčić "radi odgovoran posao mada i opasan - podučava decu da razmišljaju svojom glavom" i pokušava da materijalno olakša obrazovanje dece.

Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

Aleksandar Kavčić i Milan Ćulibrk

- Meni je ovo bilo neočekivano. Burna je bila godina. Ukrajina... Mnogo se tu stvari dešavalo. Bila je izborna godina. Ovo je nagrada redakcije NIN. Srce mi zaigra kad shvatim da ipak ovo neko vidi - rekao je Kavčić.

Ćulibrk je povodom nedavno proslavljenog 88. rođendana časopisa ocenio "da nije valjalo, ne bi toliko dugo ni trajalo" i dodao da će se truditi da nastave posao kako bi trebalo.

Program je vodio glumac Sergej Trifunović, dok je njegov kolega Tihomir Stanić pročitao odlomak iz "Unutrašnjeg mora".

 

Ostavite komentar