Priče > Društvo

Danas je STEVANJDAN - prva krsna SLAVA posle Božića, ne zaboravite da uradite JEDNU STVAR

Sveti Stefan bio je krsna slava dinastije Nemanjić i zaštitnik svih vladara iz ove porodice

Autor: K1 info/ 381info.com

09/01/2023 > 07:01

podeli vest:

Danas je STEVANJDAN - prva krsna SLAVA posle Božića, ne zaboravite da uradite JEDNU STVAR
Foto: Youtube PrintScreen/Телевизија Храм


Stevanjdan se za one koji ne praznuju slavu proslavlja i kao treći dan Božića. Stefan je, prema predanju, bio prvi od sedam đakona koje su sveti apostoli rukopoložili i postavili na službu oko pomaganja siromašnih u Jerusalimu. Zato je nazvan arhiđakonom.

Živeo je u grčkim oblastima Rimskog carstva i smatra se prvim hrišćaninom koji je stradao za Gospoda i zato se naziva Prvomučenikom. Kao i Hrista, Stefana su lažno optužili i uhapsili.

Posle hapšenja usledilo je suđenje na kome je osuđen na kamenovanje do smrti. Prema predanju, poslednje reči Svetog Stefana bile su: “Gospode, ne uračunaj im greh ovaj”.

Кod Srba postoji veliki broj narodnih običaja vezanih za Stevanjdan. Najrasprostranjeniji običaj je da se na Stevanjdan iznosi božićna slama iz kuće, koja je zbog verovanja u njenu plodotvornu moć, prvo pažljivo pometena i skupljena, a onda se ostavlja u štalu, privredne objekte, voćnjak ili među pčele, radi podsticanja roda ili napretka.

Sveti Stefan bio je krsna slava dinastije Nemanjić i patron-zaštitnik svih vladara iz ove porodice. Njegov lik se nalazio na reversu vladarskog pečata kao i na bazi kovanica. Ovo je bio i razlog više da kraljevi iz dinastije Nemanjića pored svog imena dodaju i ime Stefan.

Slava Stevanjdan se slavi sa mrsnom ili posnom trpezom, sve u zavisnosti da li "pada" u sredu ili petak kada se slavi posno, a ostalim danima se slavi mrsno.

 

 

 

Ostavite komentar

Aurora borealis

Od Božića do Krstovdana se ne posti, eksperti......

09.01.2023 16:36