Priče > Društvo

Bog me ČUVA, ja želim da živim: Miloš je PARAOLIMPIJAC koji je PREŽIVEO ono što skoro niko ne bi

Iako je nepokretan, razvalio je vrata i na kolicima se spasio vatrene stihije i postao je jedan od hiljadu koji je takvu situaciju preživeo

Izvor: K1info/RINA

20/12/2022 > 19:23

podeli vest:

Bog me ČUVA, ja želim da živim: Miloš je PARAOLIMPIJAC koji je PREŽIVEO ono što skoro niko ne bi
Foto: RINA


Sudbina Miloša Zarića nije nimalo laka, a on iz svega izlazi podignute glave i kao jedan od retkih koji se izbore sa nečim što većina ne bi. Pre 12 godina doživeo je saobraćajnu nesreću posle koje je, zbog teške povrede kičme, ostao invalid, međutim on je posle toga postao pobednik, svetski i evropski šampion.

Ove godine zaspao je u porodičoj kući koja je izgorela do temelja, a on iako nepokretan uspeo je da razvali vrata i na kolicima da se spasi vatrene stihije i bude jedan od hiljadu koji je takvu situaciju preživeo.

Foto: RINA

 

- Odustajanje nikad nije opcija. Šta mi se sve dešavalo, ovo kao da mi je šesti život. Sam Bog me ipak čuva, jer želim da živim, da se borim i treniram još jače i intenzivnije - rekao je Miloš dok su mu na rukama još uvek zavoji zbog povreda koje je zadobio u požaru.

Njegova volja tvrđa je od kugle i koplja sa kojima je nizao uspehe. Sve medalje skovane su inatom i nadljudskim naporima, da dokaže životu da nema nepremostivih prepreka. Kada je pre deset godina odlučio da trenira atletiku nije bilo lako, ali nije odustajao.

- Meni je bilo mnogo teže nego drugima, drugačiji su bili uslovi. Ja kada sam počeo pre deset godina , bio sam jedini u zapadnoj Srbiji koji je trenirao atletiku. Otišao sam u Beograd kod druga Draženka Mitrovića i on mi je dao jedno koplje, jedan disk i jednu kuglu - rekao je Miloš.

- Tako sam počeo, i tako sam trenirao godinama. Bukvalno sam skupljao ljude na ulici ko će da mi pomogne, da mi dodaje koplje, disk, kuglu. Ali, to se sve prevaziđe kada želite da ostvarite neki cilj - rekao je užički šampion.

Foto: RINA

 

Miloš je naš prvi paraolimpijac koji je bio učesnik i na Letnjim i na Zimskim olimpijskim igrama. U Pjongčangu se takmičio u nordijskom skijanju na 800 metara.

- Bio sam svestan da me čeka nešto novo i veoma teško, ali desetogodišnje iskustvo i volja koja me nosi kroz život, govorili su mi da i u ovom sportu mogu da se nadmećem. Ne postoji fizički zahtevniji sport od nordijskog skijanja - rekao je on.

- Taktika je zanemarljiva, sve je u snazi tela. Ali za svaki uspeh u sportu morate biti disciplinovani i poštovati pravila. Kada uđete u sportsku mašinu, nema nazad. Svaki put se vraćaš - rekao je Miloš.

Ovaj Užičanin nakon što je postao invalid u sportu je pronašao svoj spas i nadu za bolje sutra. Oženio se i živi kao sav običan svet.

Foto: RINA

 

- Ujutru ustanem u osam sati, sednem na kolica i ne stajem do ponoći kad legnem. Treniram, puno putujem i trudim se da ljudima koji imaju problem kao ja pokažem da je sve moguće i da život ne prestaje ako ostanete uskraćeni za bilo šta - rekao je ovaj uspešni sportista.

Miloš je oformio i Atletski klub „Pora“, koji je jedan od najtrofejnijih u zapadnoj Srbiji i poznat je po tome što uspeva da motiviše osobe sa invaliditetom da se uključe u sport.

 

 

 

Ostavite komentar