Priče > Reportaža

NOJEVA BARKA na Sokolskim planinama: Veterinar napravio svoje parče raja i gaji ZABORAVLJENE ŽIVOTINJE

Na krovu Zapadne Srbije nalazi se i jedinstvena štala "Arka" u kojoj sve ove autohtone rase žive zajedno, što je prava retkost

Izvor: K1info/RINA

21/12/2022 > 20:19

podeli vest:

NOJEVA BARKA na Sokolskim planinama: Veterinar napravio svoje parče raja i gaji ZABORAVLJENE ŽIVOTINJE
Foto: RINA.rs


Na mestu gde se ukrštaju vazdušne struje i stvara specifična ruža vetrova, na tromeđi opština Ljubovija, Osečina i Krupanj smeštene su Sokolske planine, a najviši vrh Rožanj nalazi se na skoro hiljadu metara nadmorske visine.

Doktor veterine iz Pecke, Igor Rabat, odlučio je da baš tu kupi imanje i napravi svoje parče raja. Kao veliki ljubitelj životinja u Sokolskim kolibama on gaji autohtone rase domaćih životinja, kojih je sve manje i nalaze se na granici opstanka.

- Mi imamo ovde trinaest domaćih brdskih konja koji su nekada bili osnovna radna snaga, 25 magaraca, 140 ovaca i koza domaće rase "pramenka" koja je se navim prostorima gajila pre dva veka, pre nego što je nastala selekcija i ukrštanje različitih rasa. Meni kao veterinaru je misija da tu žensku sortu životinja omasovim kako bi se proširila populacija i ne dođe do nestanka vrste od kojih je izuzetan kvalitet sira i kajmaka, dok na žalost muška populacija završava u klanicama - kazao je za RINU veterinar Igor Rabat.

U ovom jedinstvenom kompleksu nalazi se i jedinstvena štala "Arka" u kojoj sve ove autohtone rase žive zajedno, što je prava retkost u Srbiji. Naziv je simbolično dibila po "Nojevoj barci", za nju se daleko čulo i iako nisu zamišljene kao turistički projekat ove kolibe na vrhu Sokolskih planina iz godine u godinu privlače sve više posetilaca iz svih delova Srbije.

- Usled ekspanzije domaćeg turizma odlučio sam se na proširenje smeštajnih kapaciteta. Autentični srpski vajati kao i gastronomska ponuda su samo neki od doživljaja na nadmorskoj visini blizu hiljadu metara, sa mesta sa kog se pruža veličanstven pogled na pola Srbije - kaže Rabat.

Sokolske planine i njen najviši vrh Rožanj, imaju dugu i bogatu istoriju, a nekada davno tuda je prolazio glavni trgovački put starih Rimljana, čiji su ostaci i danas vidljivi. Izuzetno je bogata šumom i čistom izvorksom vodom, koja se pokazala kao izuzetno delotvorna kad su u pitanju mnoge bolesti, a pre svega u lečenju štitne žlezde. Dok vazdušne struje pomažu onima koji imaju problema sa plućima.

 

 

 

 

Ostavite komentar