Priče > Čuvarkuća

"Minimalac je nedovoljan, treba da BUDE približan vrednosti POTROŠAČKE KORPE"

Minimalna potrošačka korpa u Srbiji je sada 50.000 dinara, dok je minimalac trenutno 35.000 dinara

Autor: k1info/Tanjug

14/09/2022 > 15:56

podeli vest:

"Minimalac je nedovoljan, treba da BUDE približan vrednosti POTROŠAČKE KORPE"
Foto: Pexels.com


Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) Ljubisav Orbović ocenio je da su povećanja minimalca svake godine sve veća, ali sve je veća i razlika između minimalca i vrednosti minimalne potrošačke korpe.

Rekao je da je vrednost potrošačke korpe sada 50.000 dinara, što je za 15.000 dinara više od minimalca koji je trenutno 35.000 dinara.

Ocenio je, međutim, da je sastav i takve potrošačke korpe ponižavajući.

- Vlada Srbije, ni poslodavci, nisu prihvatili naše predloge. Ostaje da se oni koji primaju minimalac i približno njemu bore za opstanak, egzistenciju i budućnost, konstatovao je.

Orbović je podsetio da je još pre nekoliko godina dogovor bio da se iznos minimalca i vrednost potrošačke korpe izjednače.

- To se ne dešava. Pitanje je koja će razlika biti do kraja godine. Ne ulazim u razloge - rekao je on.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

 

Predsednica UGS Nezavisnost Čedanka Andrić ocenila je da ponuda Vlade Srbije za novi minimalac nije procentualno beznačajna, ali i da nije dovoljna.

Minimalna potrošačka korpa nedovoljna za dostojanstven život porodice

- Minimalac je na žalost pravilo u velikom broju kompanija, a minimalna korpa je nedovoljna za dostojanstven život tročlane porodice. Iznos minimalca je nedovoljno prihvatljiv za nas, ne rešava probleme o kojima govorimo - rekla je ona.

Dodala je da se razgovori sindikata sa vladom i poslodavcima moraju nastaviti i ocenila da će morati ponovo da se reaguje odmah početkom 2023. godine.

- Moraćemo temu da držimo redovno na sednicama Saveta (SES). Troškovi će porasti, povećanje (minimalca) će biti anulirano ubrzo, rekla je Andrić.

Dodala je da će sindikati nastaviti da traže da se o minimalcu razgovara tokom godine.

Potrebna korekcija zarada dva puta godišnje

- Nismo naišli na razumevanje, da sada bude iznos za period od septembra do decembra, a drugi da bude za narednu godinu. Na svojim telima UGS Nezavisnost će odlučiti o daljim koracima - odgovorila je na pitanje o protestima.

Predsednik Unije poslodavaca Srbije Miloš Nenezić u ime privrede zahvalio je Vladi Srbije, predsedniku Vučić, ministarstvu finansija i Narodnoj banci na podršci privredi i poslodavcima tokom krize.

Rekao je da su se poslodavci složili sa povećanjem minimalca po državnom predlogu.

- Država to povećanje u najvećem delu pokriva. U masi pokrića, deo preduzeća imaće minus, a na sreću veći deo preduzeća imaće benefit, rekao je on i dodao da će povećanje minimalca dodatno opteretiti samo slaba preduzeća.

Od 1. januara minimalna cena rada u Srbiji biće 230 dinara po satu, odnosno 40.020 dinara mesečno, što je povećanje od 14,3 odsto, objavljeno je posle sednice Socijalno-ekonomskog saveta.

 

 

 

 

Ostavite komentar