Priče > Društvo

Ovo je PRAVA ISTINA O NESTAŠICI MLEKA: Pitanje je možemo li da se izvučemo - FARMERI SU BANKROT

Predsednica Centralne asocijacije proizvođača mleka Vojvodine Sanja Bugarski kaže da su proizvođači upravo na ovo upozoravali

Autor: K1

13/09/2022 > 15:42

podeli vest:

Ovo je PRAVA ISTINA O NESTAŠICI MLEKA: Pitanje je možemo li da se izvučemo - FARMERI SU BANKROT
Foto: Youtube PrintScreen


Sanja Bugarski, predsednica Centralne asocijacije proizvođača mleka Vojvodine, gostovala je danas u emisiji "Kec na jedanaest" na K1 televiziji povodom teme koja zanima svako domaćinstvo u Srbiji - šta se dešava sa nestašicom mleka, da li je ovo samo privremeno i kako planiramo da se izborimo sa novonastalom situacijom?

- Dešava se to da u proteklih 20 godina niko nije brinuo o ovoj grani poljoprivredne proizvodnje, tim gore jer je ovo najbitnija grana u celoj poljoprivredi. Ako nemate goveda u jednoj državi, ne proizvodite mleko i meso, vi nemate poljoprivredu. To su činjenice, nismo to mi kao proizvođači izmislili. Ukoliko mi dozvolimo da se ovaj trend nastavi bićemo jedna od zemalja koja nema svoju poljoprivrednu proizvodnju – kazala je Bugarski na K1 televiziji.  - Navika nam je da kada „dogori do nokata“ onda stvari postaju bitne, i sada je situacija sa mlekom jako bitna.

Bugarski je kazala da ovo nije situacija od sedam dana i da su na ovo upozoravali pre tri ili četiri meseca, pa je bilo i prosipanja mleka u Šapcu.

- U trenutnoj smo situaciji jer niko nije slušao na vreme, pa smo došli u situaciju da moramo brže bolje da se snalazimo u ovom trenutku. Kada je o proizvodnji reč, problem je što su to velika ulaganja i investicije. Ako uništite 50.000 krava treba vam 90.000.000 evra da kupite te iste krave da bi one proizvodile mleko. Ogromne su investicije i ogromna ulaganja, odnosno najveća, a obrtni momenat je najsporiji. Ako se usudite da uništite nešto, problem je što to nešto nećete moći ni brzo ni lako da obnovite. Tri godine je potrebno od teleta da postane majka, odnosno krava, ali poenta cele priče je da kada ljudi izađu iz ove rovovske proizvodnje - nikada se ne vraćaju – upozorila je predsednica Asocijacije.

Foto: K1info

Predsednica Centralne asocijacije proizvođača mleka Vojvodine Sanja Bugarski

Bugarski je otkrila u kakvom su stanju trenutno naša zemlja i proizvođači mleka - da li su proizvođači povukli mleko, odnosno da li je veštački došlo do krize ili mleka ima ali se pregovara o uslovima, ceni...

- Ja ću vam izneti jedan podatak koji je lako proverljiv. Ako vam kažem da je pre desetak godina jedan prerađivač, najveći, prerađivao dnevno 1.200.000 litara mleka, a sada je ispod 400.000 mislim da više ne treba ništa da vam govorim. Definitivno ovaj stampedo u našem propadanju je nastao u proteklih pet godina gde jednostavno prerađivači nisu hteli da plaćaju adekvatnu cenu našeg proizvoda, odnosno sirovog mleka, a mislim da naši farmeri jedini u svetu nemaju nikakav uticaj na formiranje cene svog proizvoda. Vi imate situaciju da prerađivač, odnosno mlekara, plaća po nekom njihovom cenovniku koji su oni napravili jer njima tako odgovara, radi uzorke i analizu tog istog mleka na osnovu kog vam kaže kakvog je kvaliteta to vaše mleko i na osnovu njega vam takođe plaća, tako da vi kao proizvođač apsolutno nemate nikakav uticaj na to. Ono što je u ovom momentu najgore je da kažem cenu koja važi samo za ovaj momenat, a već sledećeg meseca tvrdim da neće važiti, jer je neverovatno šta se dešava na tržištu sa svim inputima koji utiču na našu proizvodnju. Ono što je jako bitno u odnosu na prethodnu godinu, je da ove godine nismo uspeli da proizvedemo hranu za svoje životinje i to je veliki problem, mislim trenutno i najveći. I prerađivači bi trebalo da počnu da plaćaju ono što je realno u ovom momentu, a to je da cena sirovog mleka ne sme biti ispod 65 dinara bukvalno za sve proizvođače, bez obzira na to da li su mali, srednji ili veliki, i bez obzira na kvalitet - rekla je Bugarski za K1 televiziju.

Foto: ATA Images

Predsednica Centralne asocijacije proizvođača mleka Vojvodine Sanja Bugarski

U Srbiji je stočni fond sve manji i manji, i kaže da je dosta farmera poklalo svoja grla i da je tako umanjen deo stočnog fonda za proizvodnju mleka.

- Proteklih godinu dana propadaju svi, bez obzira na svoju proizvodnju, da li su veliki ili mali proizvođači. Apsolutno je više nebitno, svi su u bankrotu. Tu ogromnu razliku u ceni u odnosu na naše troškove ne može trenutno niko da izdrži. Propada se i propadaće se ukoliko se stvarno ne preduzmu hitne mere. To je čitav set mera, nisam pesimista, ali je pitanje čak iako se to sve preduzme da li može da se spreči ovo propadanje – rekla je Sanja Bugarski u emisiji "Kec na jedanaest“.

Na društvenim mrežama su se pojavile fotografije na kojima se vidi naše mleko na rafovima u inostranstvu i Bugarski objašnjava o čemu je reč.

- Verovatno su te količine otišle pre nego je nastala trenutna nestašica u Srbiji, ali samo mleka ne i mlečnih proizvoda.Pitanje je da li može da se zaustavi ovo propadanje. Farmeri su bankorot. Ne smem da kažem koji je trenutno minus na mojoj farmi. Farmeri će propasti ili će se boriti, treća opcija ne postoji. Ne postoje ni gašenje požara ni neka amortizacija.

 

 

 

 

Ostavite komentar