Priče > Biznis

MMF pohvalio Srbiju za REZULTATE u 2022. u uslovima velikih šokova, NBS kaže Vlada OBUZDALA inflaciju

Kontrola cena hrane i energenata u Srbiji uz odgovarajuću monetarnu politiku doprineli da se kriza manje oseti

Izvor: K1info

14/10/2022 > 17:02

podeli vest:

MMF pohvalio Srbiju za REZULTATE u 2022. u uslovima velikih šokova, NBS kaže Vlada OBUZDALA inflaciju
Foto: nbs.rs


Predstavnici MMF-a, koji su se susreli u Vašingtonu s Delegacijom Srbije, pohvalili su poteze vlade u prethodnom periodu ocenivši da se vidi da vlasti deluju i preventivno kako bi se spremili za izazove koji predstoje u narednim mesecima.

-...Učešće problematičnih kredita u ukupnim kreditima, koje je u avgustu iznosilo 3,19 odsto, za gotovo jedan procentni poen je ispod nivoa pre pandemije. I taj podatak potvrđuje da smo u Srbiji donosili pravu i pravovremenu kombinaciju mera - navela je guverner NBS Jorgovanka Tabaković.

Da podsetimo, deo problematičnih zajmova  (NPL) u 2014. godini u Srbiji iznosio je više od petine svih bankarskih plasmana, tačno 22,2 odsto. To su krediti kod kojih postoji problem u otplati.

Foto: Tanjug/Vladimir Sporčić

 

Kreditno se sada više zadužuju u Srbiji preduzeća nego pojedinci.

Inflacija će biti u padu sledeće godine i već je krenula silaznom putanjom

U pogledu projekcija, kaže Tabaković, NBS procenjuje da je vrhunac međugodišnje inflacije najverovatnije dostignut u septembru, dok se u sledećoj godini očekuje nastavak njene opadajuće putanje koja će početi od oktobra ove godine.

Na takvo kretanje uticaće dosadašnje zaoštravanje monetarnih uslova, očekivano slabljenje efekata globalnih faktora koji su vodili rast cena energenata i hrane u prethodnom periodu, kao i niža eksterna tražnja u uslovima nepovoljnijih izgleda globalnog privrednog rasta.

U kratkom roku smirivanju inflatornih pritisaka doprineće i brojne ekonomske mere vlade kojima je ograničen rast cena hrane i energenata na domaćem tržištu, rekla je ona povodom susreta sa predstavnicima MMF-a u Vašingtonu.

Zahvaljujući svemu tome, a uprkos izraženim geopolitičkim rizicima, agencija Fitch Ratings zadržala je kreditni rejting Srbije na korak do investicionog, dodala je guvernerka NBS.

Visoki zvaničnici MMF-a pohvalili su vlasti u Srbiji za odlične rezultate postignute i u uslovima velikih šokova, kao i nastojanje srpskih vlasti da se unapred pripreme za dalje potencijalne neizvesnosti i krize.

Ocenili su da je saradnja Srbije sa Međunarodnim monetarnim fondom u okviru Instrumenta za koordinaciju politika (PCI) veoma dobra, što je i potvrđeno uspešnim okončanjem drugog razmatranja dogovorenog ekonomskog programa.

Istakli su da je Srbija zabeležila odlične rezultate na makroekonomskom planu, što govori u prilog dobrim politikama koje su sprovođene.

Pohvaljena je monetarna politika koja je ocenjena kao odgovarajuća u uslovima aktuelnih inflatornih pritisaka.

Delegacija Srbije, koju predvodi guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković, u okviru Godišnje skupštine MMF i Grupacije Svetske banke imala je veliki broj sastanaka s visokim predstavnicima tih institucija, kao i s predstavnicima velikog broja investitora.

Tom prilikom je ocenjeno, između ostalog, da je Srbija dobar primer diversifikacije izvora energije, odnosno da po pitanju energije i snabdevanja istom ne zavisi od jednog izvora.

 

 

 

 

Ostavite komentar