Priče > Biznis

BANKE oborile CENE - evo šta NE SME da bude SKUPLJE OD 150 dinara

Po direktivi NBS-a, bankari su snizili naknade i do 30 odsto, dok je naplata pojedinih usluga potpuno ukinuta

Izvor: K1info/telegraf.rs

03/10/2022 > 16:51

podeli vest:

BANKE oborile CENE - evo šta NE SME da bude SKUPLJE OD 150 dinara
Foto: Tanjug/Sava Radovanović


Banke koje posluju u našoj zemlji snizile su cene pojedinih usluga, kako im je nedavno naložila Narodna banka Srbije (NBS).

Takođe, bankari su u svoju ponudu uvrstili i Osnovni paket koji ne sme da košta više od 150 dinara, što je takođe jedan od uslova koje je postavila NBS kako bi građanima bankarske usluge bile što pristupačnije.

- U skladu sa Odlukom Narodne banke Srbije o platnom računu sa osnovnim uslugama, obaveštavamo Vas da smo u ponudu uveli Paket platni račun sa osnovnim uslugama - obavestili su svoje klijente u jednoj banci.

U ovoj banci napominju i da su po nalogu NBS ukinuli određene usluge.

- Takođe, sprovodeći u potpunosti inicijativu Narodne banke Srbije o paketu mera u vezi sa naknadama za platne usluge kreirali smo i posebne uslove za korišćenje određenih proizvoda i usluga, koji podrazumevaju i do 30 odsto niže postojeće naknade, kao i ukidanje pojedinih - napisali su u obaveštenju jedne banke i dodali:

- Posebni uslovi važe od 1. septembra 2022. godine do 1. septembra 2023. godine i na ovaj način želimo da pružimo dodatni doprinos očuvanju kvaliteta života i standarda svojih klijenata i lokalne zajednice.

Kako saznaje Telegraf, sličnu praksu počele su da primenjuju i druge banke.

Podsetimo, posle odluke NBS, banke su morale da snize cene svojih usluga, a dodatno, moraće ubuduće drugačije da se ponašaju kada je reč o sličnim odlukama. Takođe, banke u narednih godinu dana, neće povećavati cenu svojih usluga.

Ono što je možda i najpovoljnija opcija po građane, jeste da se ograničava cena paketa platnog računa sa osnovnim uslugama na 150 dinara. Ovom naredbom NBS je želela da osnovne bankarske usluge učini što pristupačnijim za sve građane.

Račun sa osnovnim uslugama mora da ima:

* tekući dinarski račun u banci
* besplatno podizanje gotovine na šalteru i bankomatima svoje banke
* besplatnu debitnu karticu
* mobilno i elektronsko bankarstvo koje omogućava neograničen broj transakcija putem QR koda na prodajnim mestima

Podsećamo, banke su u skladu sa Zakonom o platnim uslugama dužne da o promenama naknada informišu svoje korisnike, i to dva meseca ranije.

 

 

 

Ostavite komentar