Priče > Čuvarkuća

Neko vam je predložio da ŠTEDITE U RUBLJAMA? Evo da li je to PAMETNO

Sve manje menjačnica u našoj zemlji primaju i konvertuju rublju - zbog čega je to tako?

Autor: Mina Duduković

06/10/2022 > 15:10 >> 17:43

podeli vest:

Neko vam je predložio da ŠTEDITE U RUBLJAMA? Evo da li je to PAMETNO
Foto: Pixabay


Uprkos sankcijama, ratu, političkim i ekonomskim slomovima, rublja je jaka i stabilna valuta i ne pada joj vrednost, pa su svetski ekonomski stručnjaci u prethodnom periodu, u nekoliko navrata, savetovali da je jedna od boljih opcija za građane štednja upravo u ovoj valuti. 

Međutim, oni koji su eventualno i probali u prethodna dva meseca da "kupe" rublju, bili su neprijatno iznenađeni, jer čak i one menjačnice u Srbiji koje su godinama radile otkup i prodaju ruskog novca, to više nemaju u svojoj ponudi. 

- Već dva meseca banka sa kojom sarađujemo ne da nam mogućnost da trgujemo rubljama. Povremeno nas građani pitaju za otkup ruske valute, ali nažalost nismo u mogućnosti da im to omogućimo - kažu u jednoj poznatoj beogradskoj menjačnici. 

Sekretar Udruženja banaka Srbije Vladimir Vasić kaže za portal K1 info da je život u Srbiji vezan za dinar, evro i dolar, te da mali broj građana verovatno i razmišljaja o štednji u rublji.

- Banke i ovlašćeni menjači na našem tržištu mogu, ali i ne moraju, da obavljaju otkup i prodaju ruskih rublji za dinare i to je stvar komercijalne politike, odnosa ponude i tražnje određene valute, kao i drugih faktora koji nisu povezani sa ratom u Ukrajini, već isključivo sa bankama. Banke u skladu sa svojom poslovnom politikom donose odluku i da li će da trguju određenom valutom koje se kupuju ili prodaju na deviznom tržištu naše zemlje, a menjačnice takvu odluku donose na osnovu ugovora o menjačkim poslovima koji imaju sa određenom bankom - objasnio je Vasić

Foto: Shutterstock

 

U Narodnoj banci objašnjavaju da su menjački poslovi u Srbiji regulisani Zakonom o deviznom poslovanju i definisani kao poslovi kupovine od fizičkih  lica i prodaje tim licima efektivnog stranog novca i čekova koji glase na stranu valutu.

Kako dodaju, članom 39. istog zakona  propisano je da menjačke poslove u Republici Srbiji mogu da obavljaju banke i rezident, privredni subjekt koji menjačke poslove obavlja na osnovu posebnog zakona kojim se uređuje njegova delatnost, kao i rezidenti, odnosno pravna lica i preduzetnici koji imaju ovlašćenje NBS za obavljanje menjačkih poslova.

Foto: Pixabay

 

- Odlukom o vrstama deviza i efektivnog stranog novca koje se kupuju i prodaju na deviznom tržištu propisane su, između ostalog, vrste efektivnog stranog novca koje banke i ovlašćeni menjači mogu kupovati i prodavati na deviznom tržištu, među kojima se nalazi i ruska rublje - navodi se u saopštenju. 

Ono što je zanimimnljivo jeste da građani koji žele da urade tzv. "zamenu", to mogu da učine samo kroz menjački posao, tako što bi izvršili prodaju, recimo, rublje za dinare, a zatim za dobijene dinare izvrše kupovinu druge valute.

Narodna banka Srbije svakog radnog dana objavljuje na svom veb-sajtu pregled podataka o minimalnom iznosu dinara koji banke plaćaju pri otkupu efektive, odnosno maksimalnom iznosu dinara koji banke naplaćuju pri prodaji efektive, u kojem su dostupni podaci o bankama koje tog dana kupuju od fizičkih lica i prodaju fizičkim licima rusku rublju za dinare i podaci o minimalnim iznosima dinara koje banke plaćaju pri otkupu, odnosno maksimalnim iznosima dinara koje banke naplaćuju pri prodaji ove valute - piše u saopštenju NBS. 

Najbolje je štedeti u dinarima

U Udruženju banaka Srbije savetuju građane Srbije da je trenutno najisplativija štednja u dinarima:

- Kamatne stope su u dinarima znatno veće u odnosu na štednju u devizama, a prihod od dinarske štednje se ne oporezuje. Takođe, kada štedite u domaćoj valuti nemate gubitke prilikom zamene novca, jer su vaša primanja u dinarima.

 

 

 

Ostavite komentar