Priče > Biznis

Imate POLJOPRIVREDNI KREDIT? Ne brinite, možete da tražite odlaganje OTPLATE zajma

Zastoj u plaćanju duga je moguć na period do 12 meseci. Zahtev da im se odloži plaćanje narednih rata ratari mogu da predaju do aprila

Autor: K1info/Agrosmart.net

02/10/2022 > 18:12

podeli vest:

Imate POLJOPRIVREDNI KREDIT? Ne brinite, možete da tražite odlaganje OTPLATE zajma
Foto: Pexels.com


- Poljoprivredni proizvođaci upisani u Registar poljoprivrednih gazdinstava, koji otplaćuju poljoprivredne kredite, moći će do aprila da podnesu zahtev za moratorijum, to jest odlaganje otplate na period do 12 meseci, potvrđeno je u Ministarstvu poljoprivrede.

Iz Ministarstva poručuju da svi koji to žele moraju da predaju zahteve lično, da im moratorijum neće biti automatski odobren, a Narodna banka Srbije bi u oktobru trebalo da donese regulatornu odluku, nakon čega će biti omogućena predaja tih zahteva.

Narodna banka Srbije će u toku oktobra doneti regulatornu odluku, a posle toga će moći da se podnose zahtevi za moratorijum na kredite, naveli su u Ministarstvu.

Ova odluka države da pomogne poljoprivrednicima koji ne mogu da se pohvale sjajnom godinom jer će, prema svemu sudeći, i kukuruz i soja podbaciti, među farmerima je dočekana dobro.

Foto: Unsplash.com

 

- Moratorijim, odnosno ovo odlaganje plaćanja kredita na godinu dana spašava nas propasti, jer toliko nije bilo prihoda da ne znam kako bismo plaćali - rekao je za Danas Vukašin Baćina, poljoprivrednik iz banatskog sela Jaša Tomić.

On, kao i dobar deo poljoprivrednih gazdinstava kojih je u Srbiji gotovo 450.000, ima kredit.

Baćina ga je iskoristio da kupi poljoprivredno zemljište.

- Velika je ovo pomoć zaista, kupio sam pre nekoliko godina zemljište na kredit i ne bih imao novca sada da plaćam ratu, tako da je ovo spas - ističe Baćina.

On kaže da su krediti najčešće uzimani za kupovinu repromaterijala, ali i kupovinu  neophodne mehanizacije.

Trenutno, poljoprivredna gazdinstva u Srbiji bankama za kredite duguju više od 85 milijardi dinara. Tolika su potraživanja, prema podacima koje je Danas dobio od Udruženja banaka Srbije, bila u avgustu ove godine.

Najveći iznos potraživanja banaka se, prema podacima UBS, odnose na investicione kredite i kredite za likvidnost i obrtna sredstva.

Krajem avgusta potraživanja banaka od poljoprivrednih proizvođača za investicione kredite bila su najveća – 55,9 milijardi dinara, dok je dug za kredite za likvidnost i obrtna sredstva bio 26,5 milijardi dinara.

Daleko manje, poljoprivrednici su se odlučivali da uzmu gotovinski kredit, taj dug je krajem avgusta prema bankama bio tek 184 miliona dinara.

Za kamate i naknade koje se nalaze u kategoriji ostalih potraživanja bankama je ostalo da naplate 276 miliona dinara.

U NBS za Danas napominju da se u prethodnom periodu gotovo sva potraživanja odnose na dinarska i devizno indeksirana, odnosno da nema potraživanja u deviznom znaku.

- Osim toga, gotovo ceo iznos potraživanja banaka od registrovanih poljoprivrednih proizvođača se odnosi na potraživanja po osnovu odobrenih kredita - ističu u NBS.

Banke u Srbiji u svojoj ponudi imaju kredite namenjene poljoprivrednicima, i to za obrtna sredstva, u koju spada nabavka stočne hrane, finansiranje troškova održavanja, ali i za nabavku osnovnih sredstava, poput kupovine zemljišta, poljoprivrednih objekata, staklenika, sistema za navodnjavanje.

Prema podacima NBS, za kredite koji dobijaju registrovana poljoprivredna gazdinstva, država subvencioniše kamatu, a namenjeni su za nabavku repromaterijala i drugih obrtnih sredstava. Ti krediti su kratkoročni, s rokom dospeća od tri do 12 meseci.

 

 

Ostavite komentar

Draqan cvetanovic

Kome stiqla rata kredita ima li pravo na moratorijum

05.10.2022 02:47