Priče > Biznis

Japan više nije TREĆA ekonomija SVETA: I ova zemlja zagazila u recesiju

Na tromesečnom novou BDP je pao za 0,1%, u poređenju s rastom od 0,3% koji se očekivao u anketi Rojtersa

Izvor: K1info/blic.rs

15/02/2024 > 22:07

podeli vest:

Japan više nije TREĆA ekonomija SVETA: I ova zemlja zagazila u recesiju
Foto: Pexel.com


Japan je izgubio svoje mesto treće najveće svetske ekonomije u odnosu na Nemačku, jer je azijski div neočekivano skliznuo u recesiju.

Nekada druga najveća ekonomija u svetu, Japan je u četvrtak izvestio o dva uzastopna tromjesečja pada - pad od 0,4% na godišnjem nivou u četvrtom tromesečju nakon revidiranog pada od 3,3% u trećem tromesečju. BDP u četvrtom tromesečju prošle godine znatno je premašio prognoze rasta od 1,4% u anketi Reutersa među ekonomistima.

Recesija se uopšteno definiše kao dva uzastopna kvartala kontrakcije.

Na tromesečnom novou BDP je pao za 0,1%, u poređenju s rastom od 0,3% koji se očekivao u anketi Reutersa.

 

Za celu 2023. nominalni BDP Japana porastao je 5,7 odsto u odnosu na 2023. na 591,48 biliona jena, ili 4,2 biliona dolara na temelju prosečnog kursa u 2023. Nemačka je, s druge strane, zabeležila rast nominalnog BDP-a od 6,3 odsto da bi dosegla 4,12 biliona evra, odnosno 4,46 biliona dolara prema prošlogodišnjem prosečnom kursu.

Nominalni BDP meri vrednost proizvodnje u tekućim dolarima, bez prilagođavanja za inflaciju.

Jen se danas nastavio kretati oko oznake od 150 prema dolaru, i kretao se na nivou 150,2 za dolar u 13:55. po vremenu u Tokiju.

U ranijoj belešci, Charu Chanana iz Saxo Marketsa je rekao da smanjenje BDP-a u trećem tromesečju "slabi uverenje o tome je li inflacija doista vođena dobrim ciklusom povećanih realnih prihoda i potrošnje".

Ostavite komentar