Priče > Biznis

Da li će ČOKOLADA postati luksuz? KAKAO dostiže REKORDNE CENE zbog suša u zapadnoj Africi!

On je poskupeo zbog loše žetve izazvane veoma retkim padavinama, pre svega u zemljama koje su dva najveća svetska proizvođača

Izvor: K1info/Tanjug

11/02/2024 > 20:05

podeli vest:

Da li će ČOKOLADA postati luksuz? KAKAO dostiže REKORDNE CENE zbog suša u zapadnoj Africi!
Foto: Freepik.com


Kakao je na svetskom nivou oborio rekord kada je reč o ceni sa 5.874 dolara po toni, što je posledica suša na plantažama u zapadnoj Africi.

Ovaj iznos, zabeležen na tržištu roba u Njujorku, gotovo dvostruko je veći nego početkom prošle godine.

Kakao je poskupeo zbog loše žetve izazvane veoma retkim padavinama, pre svega u zemljama koje su dva najveća svetska proizvođača - Gani i Obali Slonovače. Britanski javni servis ističe da je šteta u zapadnoj Africi zapravo posledica fenomena klimatskog sistema El Ninjo.

- Trgovci se plaše još jedne loše godine u proizvodnji, a strahove je uvećao El Ninjo, koji ugrožava useve u zapadnoj Africi zbog vrućeg i suvog vremena - rekao je analitičar Džek Skovil.

Poskupljenje zrna kakaa povećava troškove velikih proizvođača čokolade, što će se odraziti na cenu za potrošače, napominje BBC.

Foto: Unsplash.com

 

Proizvođač čokolada Herši u četrvrtak objavio pad prihoda od 6,6 odsto za četvrti kvartal prošle godine, pošto su građani pod pritiskom inflacije kupovali manje slatkiša.

U decembru 2023. godine britansko udruženje za zaštitu potrošača "Which?" saopštilo je da su cene nekih prazničnih čokoladnih bonbonjera porasle za najmanje 50 odsto u odnosu na isti period 2022. godine, dok su u novembru cene čokolada u britanskim supermarketima porasle za 15,3 odsto.
 

Ostavite komentar