Priče > Biznis

Lepa vest za sve koji LETUJU u Grčkoj! SKUPE LEŽALJKE odlaze u zaborav, evo šta je cilj NOVOG ZAKONA

Ministarstvo ekonomije i finansija Grčke najavilo je uvođenje novog zakona kojim se reguliše korišćenje plaža i obalnog javnog dobra

Izvor: K1info/mondo.rs

08/02/2024 > 17:24

podeli vest:

Lepa vest za sve koji LETUJU u Grčkoj! SKUPE LEŽALJKE odlaze u zaborav, evo šta je cilj NOVOG ZAKONA
Foto: Pexels.com


Vlada Grčke odlučila je da stane na put prenatrpanim plažama punim ležaljki i besmislenim uslovima ugostitelja. Kako se najavljuje novim zakonom, više neće biti plaža na kojima nećete moći da raširite svoj peškir i smestite se pod svoj suncobran. 

Nov regulatorni okvir kojim se definiše na koji način će biti uređene plaže i obalna javna dobra u Grčkoj, podrazumeva da površila koja se iznajmljuje više ne može biti veća od 50 odsto ukupne površine plaže. Procenat je sve manji za područja označena sa „Natura“. Na taj način plaže će biti dostupne za javnost i na njima neće biti privatnih ležaljki.

Cilj novog sistema jeste da reši problem privatnog zauzimanja javnih plaža.

Grčki ustav priznaje obalu zemlje kao javno dobro osiguravajući neograničen pristup građanima u bilo kom trenutku. Novim zakonom posebno su naglašeni aspekti kao što su čišćenje plaža, pružanje usluga, pristup objektima i prisustvo spasilaca, prenosi Real Greek Experiences i navodi koje su to ključne tačke zakona.

Foto: Pexels.com

 

Ideja vlade je da se uvođenjem tendera za koncesije plaža poboljša transparentnost i ubrzaju procesi . Kako se najavljuje, ugovori će navoditi tačno dodeljenu površinu, odgovornostii izvođača, trajanje i iznos zakupa. Oni koji uspešno prođu prijavu, dobijaju privremenu dozvolu za vođenje sezonskih poslova na plaži u odobrenom području. To uključuje postavljanje suncobrana i ležaljki. Trajanje svakog ugovora o licenci trajaće do 3 godine.

Prema novom zakonu, određene plaže u Grčkoj biće označene kao „visoko zaštićene“. To će bit plaže koje se nalaze u oblasti „Natura“.

Da bi plaža bila uvrštena u ovu kategoriju mora da ispunjava određene kriterijume. Neki od njih podrazumevaju da to područje treba da bude zaštićeno stanište flore i faune ili da bude označeno kao ključno područje biodiverziteta. Poslovne aktivnosti, uključujući postavljanje suncobrana i ležaljki biće strogo zabranjno na tim plažama.

Besplatan pristup plažama u Grčkoj

Novi zakon uvodi ograničenja za koncesije za plaže, ograničavajući ugovorenu površinu na maksimalno 500 metara kvadratnih , odnosno ne više od 50 posto ukupne površine plaže. Na primer, ako se plaža prostire na 10.000, najmanje 5.000 metara kvadratnih mora ostati slobodno. Što se tiče suncobrana i ležaljki, oni mogu zauzeti do 60 posto odobrene površine, što se smanjuje na 30 posto u „Natura“ područjima.

Zakupci su dužni da ispunjavaju različite obaveze, uključujući redovno čišćenje plaža i postavljanje sanitarne infrastrukture, a svoju opremu dužni su da uklone po završetku letnje sezone.

Nova tehnologija u službi kontrole

Kako bi nadgledala poštovanje novog zakona, Vlada Grčke primeniće dva nova alata, a to su aplikacija i dron.

Nova digitalna aplikacija omogući će građanima da direktno prijave prekršaje, dok će dron nadletati plaže i pratiti situaciju. Ukoliko dođe do prekršaja predviđene su kazne. Na primer, za nezakonito osnivanje biznisa na plaži ili prekoračenja dodeljene površine, novčana kazna je četiri puta viša od cene mesečnog zakupa, a sva nelegalno postavljena oprema mora biti uklonjena u roku od 48 sati.

Neke od obaveza koncesionara podrazumevaće održavanje plaže čistom, obezbeđivanje tuševa i svlačionica za javnu upotrebu, omogućavanje nesmetanog javnog prilaza plaži itd.

Postojeći objekti koji se nalaze blizu plaža, kao što su hoteli ili taverne, moći će da zatraže koncesiju za plaže, ali će morati da ostave deo prostora za ljude koji nisu njihovi gosti.

Propis koji podrazumeva najmanje 50% besplatne plaže takođe se primenjuje na ove slučajeve.

Ostavite komentar