Lifestyle > Zdravlje

Zašto ŽENE U SRBIJI nemaju poverenja u HPV vakcinu, koja MOŽE DA ISKORENI RAK grlića materice?

Prevencija u Srbiji postoji, HPV vakcina je besplatna, ali interesovanje je nedovoljno zbog sumnji građana u efikasnost i delovanje vakcine

Izvor: K1info/Tanjug

03/11/2022 > 20:01

podeli vest:

Zašto ŽENE U SRBIJI nemaju poverenja u HPV vakcinu, koja MOŽE DA ISKORENI RAK grlića materice?
Foto: Pixabay.com


Velika smrtnost žena u Srbiji usled raka grlića materice mogla bi da bude gotovo iskorenjena kada bi građani imali više poverenja i tačnih informacija o HPV vakcini.

Prevencija u Srbiji postoji i iako je besplatno dostupna HPV vakcina u okviru zdravstvenog osiguranja, interesovanje je nedovoljno zbog sumnji građana u efikasnost i delovanje HPV vakcine.

Ministarka zdravlja Danica Grujičić je poželela da niko ne "čita po internetu" već da veruje svom lekaru i naglasila da sve žene koje su do sada sumnjale da li treba da prime ovu vakcinu, treba to da učine i zaštite vakcinom i svoju decu.

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

 

- Vakcina se daje od devete do 19 godine i za dečake i devojčice. U Australiji je omogućila da se gotovo iskoreni karcinom grlića materice, nama to tek predstoji - rekla je ministarka.

Predsednica Udruženja građana za borbu protiv raka jajnika i grlića materice "Progovori" Gorica Ðokić je istakla značaj informisanja javnosti o HPV virusu, njegovim opasnostima i posledicama zaražavanja.

- HPV kosi podjednako i muškarce i žene i moramo da pružimo podršku imunizaciji školske dece, jer je to način da preveniramo bolesti koje HPV izaziva i futuristicki gledano imamo zdravu naciju - rekla je Ðokićeva.

Predsednica i ginekolog Udruženja "Naša Aska" Mima Fazlagić je kazala da se značajno promenila starosna struktura obolelih te da sada u velikom procentu obolevaju mlađe žene.

- Ovo je bila bolest starijih žena, a u Srbiji je danas 70 odsto populacije između 17 i 23 godine zaraženo HPV-om. Tome ima leka, u Australiji koja ovu vakcinu i izmislila na 100.000 žena zaraženo je sedam - rekla je Fazlagić.

Panelu je prisustvovala direktorka Instituta za javno zdavlje "Dr Milan Jovanović Batut" Verica Jovanović koja se obratila porukom "Bolje sprečiti nego lečiti" i dodala da u ovom trenutku imamo mogućnost da sprečimo nastanak kancera grlića materice i drugih malignih bolesti.

Farmaceutkinja Ivana Rapajić vakcinu je primila u Australiji i kazala je da je na primeru te zemlje jasno da je moguće iskoreniti HPV.

Foto: Pexels.com

 

- Moja ćerka je vakcinisana u školi u sedmom razredu, a tada i 95 procenata njenih vršnjaka, u jednom danu, tokom redovnog godišnjeg sistematskog pregleda - rekla je Rapajićeva.

Pomoćnik ministra prosvete Miloš Blagojević kazao je da će Ministarstvo prosvete sa školama učestvovati koliko god bude mogao da prenese prave informacije deci i roditeljima.

U cilju boljeg informisanja i podrške imunizaciji u Domu sindikata je juče bio organizovan panel povodom osnivanja alijanse "VeličanstveNE" koju čine Udruženje za borbu protiv raka grlića materice i raka jajnika "Progovori" i Udruženje žena "Naša Aska", zajedno sa predstavnicima struke, države i poznatim ličnostima.

 

 

 

 

Ostavite komentar